DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 28-04-2023 15:39

Yazmak Sorumluluk İster

Yazmak söz söylemektir. Bir anlamda sır olan düşünceyi açığa vurmaktır yazmak. Satırlara dökülmeden önce düşünce planında kalan sözler yazılmaya başlayınca artık sır olmaktan çıkar. Tıpkı yaydan çıkan oka yön vermek ne kadar imkânsız ise satırlara dökülen yazıya da yön vermeniz imkânsızdır. Hz. Ali (r.a.), “Sırrın senin esirindir, açığa vurunca sen onun esiri olursun.” Der. İşte yazmak ta öyle bir şeydir. Artık sır açığa çıkmıştır. Ne dedinse, nasıl dedinse öylece satırlara dökülmüştür. O söz artık sadece senin değil onu okuyan herkesin demektir. Bu nedenle dikkatli yazmak gerekir.

Elimden geldiği kadar yazmaya çalışan, düşüncelerimi yazılı veya sözlü paylaşan birisiyim. Bunun benim için sorumluluk olduğuna inanıyorum. Alanım olan dini konuların yanında, edebiyat, sanat ve sosyal olaylara da duyarlı birisiyim. Şiir, hikâye, roman, hatırat ve fikir kitapları gibi her alanda kitap, makale okurum. Okumanın süreklilik isteyen bir eylem olduğuna inanırım. Maalesef okumanın özellikle tahsilli kesimler arasında dahi düşük seviyede olması ise üzüntü verici.

Yazarken kendi dilimizi iyi kullanmalıyız. Öncelikle buna dikkat çekmek istiyorum. Dilimizi hem korumalı hem de zenginleştirmeliyiz. Aksi halde nesil ve hars (Kültür ve Medeniyet) yozlaşır. Dijital yazışmalara dahi dikkat etmeliyiz.. Bir tane galat-ı meşhura (herkes tarafından bilinen yanlışa) örnek vermek istiyorum. Türkçemize yerleşmiş ve artık Türkçe olmuş ‘Muhatap’ kelimesi bir siyasi tarafından ‘Muhattap’ diye kullanıldı. Şu anda herkes bu ifadeyi kullanıyor. Yani konuşmak ve yazmak böyle etkili oluyor topluma. Bu da sorumluluğumuzu bir kat daha artırıyor.

Truva Edebiyat Dergisine zaman zaman yazı gönderiyordum. Sami Çelik Bey özel bir değer verdi yazılarıma. “Hocam siz yazınızı gönderin gerisi bende .” Deyince artık biraz süreklilik arz etti yazılarım. Sonra çalışma arkadaşları ile birlikte köşe yazısı yazmamı talep ettiler. Tabi bu ayrı bir sorumluluk isteyen durumdur. Şimdilik benim arzuma bıraktılar sağ olsunlar. Ben de haftada bir yazmayı düşündüğümü ifade ettim. Şu anda okuduğunuz yazıyı kaleme aldım.

Yazılarımda dikkat edeceğim hususları şöyle özetleyebilirim:

Öncelikle birleştirici olacağım. Ancak Truva Edebiyat Dergimizin yayın politikasına da dikkat ederek yanlış bulduğum hususlara temas edeceğim.

Sanat ve edebiyat alanında yazacağım yazılarımda sanatı ve edebiyatı salt sanat ve edebiyat için değil düşüncem ve inancım için yazacağım. Bunları birer araç olarak düşüneceğim. “Anladım işi, sanat Allah’ı aramakmış; marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış” düşüncem olacak. Hak ve hakikat bildiğim hususları “Sözüm odun gibi olsun hakikat olsun tek” ilkesi doğrultusunda olacaktır.. İftira ve hakaret anlamına gelecek hiçbir yola tevessül etmeyeceğim. Bir de İki gram şeker için bir çuval keçiboynuzu yediren yazılar yazmayacağım. Toplum çıkarlarını kişisel çıkarlardan önde tutacağım. Şahsi kırgınlıklarımı topluma mal etmeyeceğim.

Toplumumuzda iki asırdır devam eden yabancılaşmaya karşı kendi medeniyetimizin yanında olacağım. “ Milletim nev-i beşerdir, vatanım ruy-i zemin” Yani, “ milletim tüm insanlık, vatanım da tüm yeryüzüdür.” anlayışını asla benimsemeyeceğim.

Gönül coğrafyamda vatanım medeniyetimin yaşatıldığı her yerdir. Coğrafi Vatanım Türkiye’dir. Gönül coğrafyamda milletim, kula kulluğu reddeden, sadece Yaratan’a kul olmayı benimseyen, hakkı tutup kaldıran inanmışlıktır. Medeniyeti tek dişi arasına alan ve sömürgeci, fakirleştirici, köleleştiren anlayışla hiçbir bağım olmaz.

Özetle Anadolu irfanı benim beslendiğim kaynağım olacaktır.

Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya 11 ay önce
Değerli yorumlarınız için müteşekkirim. Selam ve dua ile.
Hayri Bostan 11 ay önce
Tebrik ederim Sayın üstadım. Yazınızı zevkle okudum. Devamını diliyorum.

Allah'a emanet olun.

Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA