DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 09-01-2024 19:23

Hayra Alamet Değil /2

Kariyer ve iş sahibi olmak için aile yuvası kurmayı ötelemek, ertelemek, hayra alamet değil.

Evlenip yuva kurmadan önce arkadaş, dost, sevgili hayatı yaşayıp sonra da başka birine kapak atıp, “gençlikte olur böyle şeyler” demek, hayra alamet değil.

Kadın cinayetlerinin artması da, “kadının beyanı esastır” anlayışı da, hayra alamet değil.

Kırk yıllık eşini kapı dışarı etmenin, ayağına kelepçe taktırmanın, evden uzaklaştırmanın çoğalması, hayra alamet değil.

Başkası ile dost hayatı yaşarken, ömür boyu nafakaya mahkûm olmak, hayra alamet değil.

Babasının maaşını almak için, eşinden resmi yoldan boşanıp imam nikâhı diye uydurma nikâhla evliliğe devam edenlerin çoğalması, hayra alamet değil.

“Cinsiyetsiz toplum”, “cinsel tercih hakkı” gibi sapık düşüncelerin organize güç olacak kadar gelişmesi ve taraftar bulması, hayra alamet değil.

En mahrem yerlerini açıp sokak-sokak dolaşan, cinsel tahrikin en kabasını yapan sonra da; “Bana taciz etti” suçlamasında bulunan süflilerin çoğalması, hayra alamet değil.

Tacizi sadece erkeğe indirgeyen, kadının erkeği tacizine kulak tıkayan zihniyetin hâkim olması, hayra alamet değil.

Gençlerde evlilik konusunun “elektrik alma veya almama” ya indirgenmesi; “Nasıl bir aile ile beraber olacağız, kurulacak yuvayı devam ettirebilir miyiz?” sorusunun taraflarca sorgulanmaması; “Evi var mı, arabası var mı, parası var mı?” sorularına cevap aranması, hayra alamet değil.

Evin reisinin eve geç gelmesi hane halkınca merak edilmiyorsa bu durum, aile reisi ve aile açısından, hayra alamet değil.

Ailede söz en son aile reisinden bitmiyor ve herkes serazat hareket ediyorsa o hanede, bu durum, hayra alamet değil.

Aile fertleri bir araya geldiğinde tatlı sohbetlerle ve birbirinin yüzüne bakarak mutluluklarını yaşama yerine herkes bardağını, nevalesine eline alıp bir köşeye sıvışıp sosyal medya ağına tıkılıyorsa, o ailede gidişat, hayra alamet değil.

En mahrem konuların fütursuzca sergilendiği kadın programları, filimler, skeçler, tiyatrolar, aile içinde her yaştan ve her cinsten aile fertleri tarafından yüzleri kızarmadan seyrediliyorsa, oradaki gidişat, hayra alamet değil.

Moda adı altında tüm değerlerle kadın ve erkek iffeti bir kenara atılıyorsa o toplumda, “gençlikte olur böyle şeyler” deniyorsa, bu anlayış, hayra alamet değil.

“Erkek arkadaş, sevgili, dost, oda arkadaşı vb.” adı altında bir kadın bir erkekle olmaması gereken yerlerde oluyor ve saatlerce, günlerce, aylarca, yıllarca birliktelik yaşıyorsa o kadının da, o erkeğin de yaşantıları, hayra alamet değil.

“Amcaoğlu, halaoğlu, dayıoğlu, teyzeoğlu…” gibi bizden olan, içimizi ısıtan köklü kültürümüz terkedilip yerine “kuzen vb.” bize ait olmayan kavramlar kullanılıyorsa, bu ailenin ve bu toplumun geleceği, hayra alamet değil.

Evine misafir götüremiyor, bir acı kahve içiremiyorsa, komşuluk ilişkileri zaafa uğramış ve yüzeysel ise o evde de, o komşulukta da gidişat, hayra alamet değil.

İsraf normalleşmiş, ihtiyaç yok iken alışveriş sendromu toplumu kasıp kavuruyorsa, bu durum, hayra alamet değil.

Çocuklarımızın her isteği anında yerine getiriliyor; “ağam, paşam, prensesim vb.” gerçek olmayan hayata özendiriliyor; güven duygusundan mahrum, her dilediğini elde eden bencil karakterler yetiştiriyorsak, bu durum, hayra alamet değil.

Eve dışardan gelen annesini, babasını veya büyüğünü karşılamayan, yüzüne bile bakmayan, yok sayan; ayrılırken uğurlamayan nesil yetiştiriyorsak, bu eğitim, hayra alamet değil.

Milli ve manevi değerlere, toplumsal hassasiyetlere, toplumun temel dinamiklerine karşı duyarsız anlayışlara evriliyorsak, bu da hayra alamet değil.

Müslüman olduğu halde evinde tek bir ferdin dahi alnı secdeye değmiyorsa, imkânı olduğu halde kendi kitabı Kur’an-ı Kerim’i okuyabilen vasat düzeyde de olsa dini malumata sahip olan tek kişi yoksa, o ailede gidişat, hayra alamet değil.

Mazlumun yanında olamıyor, güçlü haksız da olsa yanında saf tutuyorsak, hakkı üstün görmüyor ve menfaate ve ortama göre rol alıyorsak, bu durum, hayra alamet değil.

***

Not: Temennim odur ki, dile getirdiğim ve daha çok dile getirebileceğim bu olumsuzluklar toplumumuzda en az düzeyde olsun. “hayra alamet değil” şeklinde her cümlenin sonundaki hükümler iki dünyamız içindir. Yaşadığımız bu dünya ve gerçekleşeceğine kesin imanımız olan Ebedi yurdumuz ahiret içindir. Bu hatalardan kurtulmanın şifresi dillendirdiğim satırların içindedir.


 
 

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA