DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 14-01-2024 17:01

Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan

İki mütefekkir, iki mücadele adamı ve iki dost insanı, bu yazımda anmak istedim. Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan, ikisi de orta Anadolu’da, birisi Kırşehir’de, diğeri Nevşehir’de doğmuş. 1950’li yıllarda tüm Anadolu yokluklar içinde ise de, bu bölgenin yoksulluğu nasıldır iyi bilirim. Köylerinden çıkmış ve büyük çabalarla ve bedellerle milletimize hizmet etmiş kişiler.

Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan, her ikisi de Kayseri İmam-Hatip Lisesi Mezunu ve her ikisi de Yabancı Diller Yüksekokulu mezunu. İkisi de Arapça bilen, İkisi de Batı dillerinde mahir ve tercüme yapan kişidir. Malcolm X’i Yaşar Kaplan ile; Tavku’l Hamame’yi Mahmut Kanık ile tanıdık.Yirminin üzerinde eser bırakmışlar, tercüme, telif yayınlarla hayatlarını topluma adamış insanlar.

Mahmut Kanık, benim hem Fransızca hem de İslami Türk Edebiyatı hocamdır. Kendisinden çok mu çok istifade ettim. Her şeyden önce, diriliş camiası ve Sezai Karakoç ile tanışmama vesile oldu. Hızır’la Kırk Saat, İslam’ın Şiir Anıtlarından, Diriliş Neslinin Amentüsü ve daha pek çok eseri onunla tanıdım. Fikir ve aksiyon adamları ile buluşmama vesile oldu. Daha sonra, Bursa Eğitim Merkezi Müdürlüğüm dönemimde Diyanet İşleri Başkanlığımızın yurtdışında hizmet verecek İmam-Hatiplere Fransızca derslerini vermeyi kendisine tevdi ederek birlikte çalışma imkanı buldum. Ayrıca, bu dönemde birlikte görev yaptığı ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şeref Kara (Merhum) ile de buluşmamızı sağladı.

Mahmut Kanık Hocamın İbn Arabi’den tercümeleri epey olmakla birlikte özellikle İbn. Hazm’dan tercüme ettiği Güvercin Gerdanlığı/ Sevgiye ve Sevenlere Dair isimli eseri çok önemlidir. Batı’da roman edebî türü bilinmezken Endülüs İslam Medeniyeti'nin önemli simalarından İbn Hazm’dan çoktan bir eser yazmıştı. Bu eserle bizi buluşturması çok isabetli olmuştur. Mahmut Kanık’tan, Arapçadan Fransızcaya yapılmış tercümesinden Türkçeye tercüme etmesini Sezai Karakoç merhum bir ziyaretimizde kendisinin istediğini söylemişti. Hayri Bostan dostum da bu buluşmada vardı zannederim. Çünkü ziyarete genelde birlikte giderdik. 29 Eylül 2020’de vefat eden Mahmut Kanık Hocamızı rahmetle yâd ediyorum.

Yaşar Kaplan dostumuzla 1990’lı yıllarda yüz yüze tanıştım. Önceden tanışıklığım kitapları ve özellikle yasaklı kitabı Demokrasi Risalesi ile olmuştur. Bu nedenle de hapis yatmış ve mücadeleci bir mütefekkir olarak hayatını sürdürmüştür. 28 Şubat post moderne darbe nedeniyle hakkında açılmış birçok davadan sebep Almanya’da yaşamaya mecbur bırakılmış birisi. Son durumunu pek bilmiyordum. Yanılmıyorsam son durumunu vefatından önce değerli dostum Recep Seyhan’dan öğrenmiştim. Hastalıklarla imtihan olduğunu bilgisini almıştım. Derken 7 Ocak 2023 tarihinde vefat haberini basından öğrendim.

Kendisine yakışan yapılarak Taceddin Dergâhı’na defnedilmesi çok yerinde olmuştur. Yine bir mücadele adamı Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile Merhum Akif’in Kurtuluş Savaşı dönemlerinde konakladığı, Mahir İz Merhuma Bostan/ Gülistan okuttuğu mekâna defin edilmesi çok yerinde olmuştur. Allah ilgilenenlerden razı olsun. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.

İstanbul Bağcılar Müftülüğü Güneşli Tevhit Kur’an Kursu yöneticiliğim dönemimde pek çok yazar, şair, mütefekkir ile öğrencilerimizi buluşturuyorduk. Okuma melekeleri gelişsin, kendilerine uygun örnekler edinsinler diye. Bu buluşmalardan birisini de Yaşar Kaplan ile yapmıştık. Hararetli konuşması ile öğrencilerimize adeta yeni ufuklar çiziyor ve onları okumaya ve tefekküre teşvik ediyordu. Daha sonra odamda yaptığımız sohbette bir umre yolculuğum esnasında duygularımı ifade eden bir yazı yazdığımı ifade ettiğimde, yazıyı aldı ve Hüner Dergisi 11-12. sayılarında yayınladı.

Her iki mücadele adamına da Allah’tan rahmetler diliyorum. Kendilerinden benim gibi pek çok kimseler yararlanmıştır. Bu şahsiyetleri unutmamak, yeni nesillere tanıtmak ve eserlerinden haberdar etmek durumundayız. Ölüm yıl dönümlerini vesile ederek anma ve düşüncelerini aktarmamız gerekir. Her iki merhumun hediye ettikleri kitap üzerinde bana yazdıkları notu paylaşarak yazıma son vermek istiyorum.

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA