DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 23-01-2024 19:40

Bursa'da Küçük Bir Gezinti

Bursa gezmekle hele de bir günlük, birkaç saatlik gezmekle asla anlaşılabilecek bir şehir değildir.

Bursa’da okudum. Bursa’da görev yaptım. Bursa’da yaşıyorum ama yeni keşfettiğim yerler var. Ecdadımız Bursa’yı ipekten kumaşdokur gibi dokumuş. Ancak son dönemde bu güzide yapılar taş ve beton yığınları arasında saklanmış. Yok sayılmış! Bu nedenle de, elinizde rehber veya bilen birisiyle gezmelisiniz. Ama Bursa’yı manevi cephesiyle de bilen ve yaşayan birisiyle.

Dün, 1976-1977 yıllarında öğrenci iken oturduğumuz mahalleye gittim. Uludağ eteklerinde küçük bir mescitte öğle namazı kıldım. Hatta imam-hatip Hafız Derviş Özkılınç beni tanıyınca mihrabı bana ikram etti ve cübbeyi giyip imamlık yaptım. Namazdan sonra birkaç kelam ettim. Minberine doğrugöz gezdirdim. Sanki öğrencilik dönemizde bu camide imam-hatip olan İsfendi Sağlam Hoca’nın irticali hutbe okuyuşunu dinlemiş gibi oldum. Çıkışta caminin tam adına bile o zamanlar dikkat etmediğimi anladım. Caminin tam adının: Maksem Düstürhan Camii olduğunu öğrendim. 1479 tarihinde yapılmış. Dağa doğru tırmanırsanız benim bildiğim Molla Hüsrev’in kabri ve Somuncu Baba’nın fırınına rastlarsınız.

Buradan Pınarbaşı’na geçtim. Pınarbaşı Mezarlığı’nın arasından geçip Fetih Kapı ’ya doğru indim. Burada, tasavvuf ilminin çok değerli iki âliminin Kültür Bakanlığı’na vakfettikleri tasavvuf ağırlıklı kütüphanesini ziyarete gittim. Bu iki ilim adamımız öğrenci iken Kuşeyri Risale’sini satır-satır kendisinden okuduğum Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve yine hocamızın öğrencisi, bizim de hocamız Prof. Dr. Mustafa Kara’dır. Mustafa Kara Hocamı fevafuken orada bulunca güzel bir yarım saat geçirdim. Tanpınar’ın Beş Şehir ’ini ikinci kez okumaya başladığımı söyledim. Biraz üzerinde konuştuk. Bursa’da Zaman bölümünden söz ettik. Bu arada beni tahsil hayatına katan, yok yoksulluk içinde iken elimden tutan Prof. Dr. Halis Ayhan Hocamızın rahatsızlığından söz ettik. Şifa dileklerinde bulunduk. Köprü Şahsiyetler isimli kitabı ile Prof. Dr. Hüseyin Algül’ün Kabirleri Bursa’da Olan Osmanlı Sultanları Emir Sultan Süleyman Çelebi isimli eseri ile Prof. Dr. Osman Çetin’in Ayetler Hadisler Olaylar adlı eserlerini takdim ettiler. İki hocam da benim Yüksek İslam’da hocalarımdır. Allah ömürlerine bereket versin. Bu eserleri okurlara kazandıranın Türkiye Hayat Sağlık Vakfı olduğunu gördüm. Takdim yazısını Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dostumuz Uzman Doktor Ahmet Özkul yazmış. Ne güzel etmişler bu eserleri okuyucularla buluşturarak. Allah razı olsun.

Bursa Tasavvuf Kütüphanesi’nden sonra Üftade (Muhammed Muhyiddin) Hazretlerini ziyarete gittim. Üftade Kur’an Kursu’nu ziyaret ettim. Camide ikindi namazımı eda ettikten sonra usulünce de kabir ziyareti yaptım. Hanlar Bölgesine inerken Veled-i Vezir Camii, Daru’l Kurra Haziresi, Taht-ı Kal’a (Tahtakale) Kapısı, Tarihi Tahtakale Fırını, Bursa Atıcılar tekkesi, Bursa Suca Ok Meydanı, Bursa Mevlevi Hanesi, Bursa Evi, Pınarbaşı Medresesi, Çakır Hamamı ve daha niceleri adeta “Ben de buradayım” der gibiydi.

Oradan Timurtaş Paşa kabri ve oradan yeniden eve dönüşyaptım. Ancak daha önemlisi yukarıda da söylediğim gibi beton yığınları arasına insafsızca kaybedilmiş Hanlar Bölgesi de “Ben buradayım” diyor artık. Pek çok hizmetinin yanında en büyük hizmet olarak kabul edilecek bu çalışma nedeniyle Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanımız Ali Nur Aktaş’ı ve ekibini kutlarım. İnşallah çevre düzenlemesi olunca o konuda da bir yazı yazacağım.

Kısa bir gezintinin hasılası bu olursa gerisini siz düşünün. Bursa görülmeye değer şehirlerimizin başında gelir. Altı Osmanlı padişahının, âlimlerin, gönül sultanlarının ve pek çok sanat adamlarının izi olan bir şehirdir Bursa.

Bursa’yı görmelisiniz! Yaşamalısınız!

Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA