DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 04-06-2023 18:22

Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3

Kitaplarımla ilgili bir hatıram var ki hiç unutamam. 1987 Sarıyer İmam-Hatip Lisesinden öğrencilerimizle umreye gitmiştik. Kafile başkanımız öğretmen arkadaşlarımızdan Hayri Bostan idi. Kâbe’de namazdan sonra Halis Ayhan Hocamla buluştuk. Hayri Bey’in önceden tanıştığı Iraklı Prof. Samerrai’nin evine gittik. Mükellef bir sofra hazırlatmıştı. Epey bir sohbetten sonra bana Muhammed Ali Sabuni’nin üç ciltlik Safvetü’t Tefasir isimli tefsiri ile iki ciltlik Ravaiu’l Beyan fi Tefsir_i Ayati’l Ahkam adlı kitaplarını hediye etti. Ayrıca İycazu’l Beyan Fi Suverü’l Kur’an, et-Tibyan fi Usuli’t Tefsir isimli eserlerini de hediye etmişti.

Kendisine ait Abbasiler dönemine ait bir eseri de takdim etti. 
Yine bir gün Ümmü’l Kura Üniversitesinde Muhammed Kutub’un bir sohbetine katıldık. Hayri Bey, Üniversiteden el-Arabiyye Li Ğayri’n Natıkıyne biha Arapça dil serisi ile bazı kitaplar aldı. Okul kütüphanesine koymak için. Umre günlerimiz bitti geri dönüyoruz. Arar Gümrük kapısından geçtik. Irak Türkiye kapısı olan Habur’a ulaştık. Sabah üzeri kapıdan geçerken baktım Hayri Bey’in okulumuz kütüphanesi için aldığı Arapça kitaplara el koyuyorlar. Ne dedikse gümrük memurlarına anlatamadık. Baktım iş bayağı ciddi. Hemen kendi kitaplarımla ilgili önlem almam gerekiyordu. Öğrencilerimden bazılarının montlarının içine sırtlarına gelecek şekilde cilt-cilt kitapları yerleştirdim. Böylece ücretini versek bile geçiremeyeceğimiz bu kitapları bu yol ile geçirdim. Halen kütüphanemde bulunan Safvetü’t Tefasir, Ravaiu’l Beyan ve diğer kitaplarla ilgili böyle bir hatıram var.

Düşünebiliyor musunuz o günlerde kitap edinmek ne kadar zor. Adeta okumanın önünde engeller koyuyorlardı. İlimden irfandan anlamayan adamlar o güzel kitaplara el koydular. Hâlbuki bizim amacımız öğrencilerimize Arapçayı öğreten ve ehli tarafından yayımlanan eserleri kütüphanemize kazandırmaktı. Ama olmadı. Ben ise böyle bir yola başvurmak zorunda kaldım.

Mevdudi Merhumun Tefhimü’l Kur’an Tefsiri yeni çıkmış ve İnsan yayınları tarafından basılmıştı. Salih Dane Hocamızla İstinye koyundaki Mahmut Çavuş Camii’nde tefsir okumaları yaparken ara sıra aramıza merhum Muharrem Kılıç dostumuz da katılırdı. O sıralarda bir öğretmenin böyle birkaç ciltlik kitabı alması zordu. Durumu bilen Değerli Muharrem Kılıç Dostumuz bir de baktım bazı öğretmen arkadaşlarla bana bir takım Tefhimü’l Kur’an almış ve hediye etmişti. Allah razı olsun çok istifade ettim bu eserden.

Fi Zilali’l Kur’an Tefsirini yine Merhum Hocamız Prof. Dr. Osman Öztürk  hediye etmişti. İstanbul İlim Yayma Cemiyeti (Vefa) toplantılarımız meşhurdur. Yazımı okuyan bazı dostlarımız o toplantıları iyi hatırlarlar. Bu toplantıları tertip eden Merhum Osman Öztürk Hocamıza rahmet eylesin. 

Haseki Arapça İhtisasta okurken Kur’an Kursu Öğreticisi idim. İhtisasa başlayınca ders ücretim de kesildi. Dört çocukla İstanbul gibi yerde nasıl zorlandığımı benim durumumda olanlar bilir. Kaynak kitaplar alınması gerekiyordu. Burada da Değerli İdris Yeşil Ağabey imdadıma yetişti. Ne kadar kaynak kitap aldımsa hepsinin parasını verdi. Bu kitaplardan da çok yararlandım.

Şimdilerde kitaplar dijital ortama aktarıldı. Bu nedenle kitaplarla sanal temasa geçildi. Bu durum her ne kadar ele alınıp okunan ve elle temas edilen ve böylece sıcak dostluk kurulan şekle pek benzemiyorsa da günümüz artık buna evirildi.

Bugün Kırk Dört Ciltlik Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi dijital ortamda yer alıyor. Kimse de evine koca koca ciltli kitapları sokmuyor. Hatta biz kitapseverlerle eşlerimiz arasında en büyük sorun kitaplarımızdır. İncik boncuğa, fiskos masasına, sehpaya, kanepeye, süs eşyalarına yer bulunur da kitaplarımıza bir türlü yer bulunmaz. Oraya itilir, buraya itilir benim güzel dostlarım. Ama yine de incinmez onlar. Yine de faydalı olmayı sürdürürler. 

Kitaplarımın büyük bir bölümünü Kurucu Müdürlüğünü yaptığım Bursa Diyanet Eğitim Merkezine bağışladım. Elbette benden daha fazla bana bu kitapları hediye eden dostlarım için bu bir sadaka-i cariyedir. 

Bu vesile kitaplarımla ilgili dostluklarımı sizlerle paylaştım. Başka hikâyelerim de var o da daha sonraya kalsın inşallah derim. 
Tüm kitaplar, tek kitabı anlamaya yöneliktir. O da kitabımız Kur’an-ı Kerim’dir diyerek müsaade isterim.
Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya 11 ay önce
Değerli Hemşehrim sagolun. Bu üç seri bir yazı idi. Diğer ikisi özellikle ikinci serisi Yüksek İslam Enstitüsü dönemine ait. Selam ve dua ile.
H.Yusuf GÜL 11 ay önce
Teşekkürler değerli hemşehrim. Kaleminize sağlık.
H.Yusuf GÜL 11 ay önce
Teşekkürler değerli hemşehrim. Sözkonusu eserlerin bir kısmı bende de nevcut.. Akademik çalışma yaparım diye almıştım. Maalesef Müftü olunca herşey olduğu gibi kaldı. Selam ve dua ile
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA