DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 05-08-2024 17:01

Yarım Asırlık Dostluk

Dostluk bizim en kıymetli değerlerimizdendir. Yitirmemek gerekir. Ayrıca bu değerleri nesilden nesle de aktarmamız bizler için ayrıca bir görev olmalıdır. Değerler erozyonunun olduğu çağımızda bizim bu değerlere çok ihtiyacımızın olacağı muhakkak.

Her yıl ağustos ayı başı yahut haziran sonuna bir buluşma kararı alırız. 1976 Çorum İmam-Hatip Lisesi 7/A sınıfı mezunları olarak. Bu güzel geleneğimizin baş mimarı Hüseyin Yaman arkadaşımız ve buluşmanın tüm üyeleri. En gencimiz altmış yaşın üstünde. Bendeniz en erken doğanlardanım aralarında. Yetmiş yaşı aşmış, yetmiş bir ’den gün almış olarak buluşmaya katılanlardanım. Üstelik otobüsten otobüse geçerek, uykusuz kalarak buluşmayı kaçırmamaya çalışırım.

Önce Çorum’a, sonra da gideceğimiz yere hareket ettik. Çorum’da Ömer Kazancı arkadaşım karşıladı. İl Müftümüz değerli dostum Şahin Yıldırım’ı ziyaret edip imzalı kitabımı takdim ettim. Sonra Cuma namazı için ayrıldım. Çorum Ulu Cami’de kıldım. Çıkışta öğrencilik yıllarımızdan beri değişmemiş Beyinsiz Osman’ın çay ocağında simidi katık edip çay içtim.

Yarım asır önce yaptığım gibi. İl Müftümüz'le ayakkabıcılar arastasında Kazancı Ayakkabı dükkânında arkadaşım Hayrettin ve kardeşi Pala Nuri’nin elinden kahve içtik. Ayakkabı dünyası hakkında bilgi aldık. Bundan önce kaçamak yapıp mezun olduğum Çorum İmam-Hatip lisesini ziyaret ettim. Sınıfımı buldum. Hatıralarım canlandı biri bir. Müdür Celal Şafak Bey ve öğretmenlerle tanıştık. Öğretmen evinde geceledim değerli Müftüm Şahin Bey’in misafiri olarak. Her şey için teşekkür ederim.

Bu sefer ki buluşmamız 03 Ağustos 2024 cumartesi günü idi. Emekli müftülerimizden değerli arkadaşımız Ramazan Ökten ve Ökten Ailesi'nin organizesi ve planlaması dâhilinde. Akça Tur sahibi Şaban Akça dostumuzun araçları ve personelinin eşliğinde oldu bu güzel organize. Benim gibi Yozgat’tan, Samsun’dan, İstanbul’dan, Çorumdan, Ankara’dan velhasıl güzel ülkemizin güzel mekânlarından koştuk geldik bu buluşmaya, eşler, gelinler, torunlar derken kırk kişi olduk kırklar devranına “Hu” dercesine. Gelemeyenler oldu. Ânî mazereti olanlar, rahatsız olanlar katılamadılar. Vefat edenlerimiz vardı onları anıp Fatihalar gönderdik aziz ruhlarına. Tekin Karadavut, Hasan Canikli, İsmail Koç gibi merhumlara. Hiç katılmayanlar var aramızda. Belli ki, kendilerince mazeretleri var. Olabilir deyip onları da Hüseyin Yaman dostumuz telefonlarla arayıp selamlarımızı iletti, selamlarını aldık.

"Bu buluşma nerede oldu?" diye merak ediyorsunuz sanırım. Bu buluşma Safranı bol şehir, Safranbolu’da oldu. Karabük ile iç içe girmiş Safranbolu görülmeye değer bir şehir. Tarihi konakları, insanın doğasına uygun mimari yapıları, bir birinin ışığını, manzarasını ve nefesini kesmeyen muhteşem evleri ile görülmeye değer bir yer. Arkada yüksekçe üç katlı evler, önündeki arakadakinden aşağıda kalacak şekilde, daha da öndeki tek katlı planlanmış, alt kısmı taş, üstü ahşap ve kerpiç malzemesinden oluşmaktadır.  Evlerin hayat denilen girişleri, çatal kapıları, kapılar üstünde kadın, erkek veya çocuğun geldiğini seslerinden belli eden tokmakları bulunur.

Kapıların üzerinde bağlı ipleri ile evde ne kadar süre ile olamayacağını ifade eden herkesin anladığı simgesel işaretleri vardır. Kilit vurma gereği hissedilmeyen ve inancımızdan kaynaklanan güven duygusu kendisini gösterir. Cumbalı evleri ile medeniyetimizin harika örnekleriyle dolu 2000 yapının bulunduğu şehir burası. Ulu Cami, Sokullu Camii, muvakkithane, güneş saati, debbağhane (Tabakhane), hanları, hamamları, bedesten çarşıları, yemeniciler, safran nedeniyle icat edilmiş pek çok yiyecek, içecek ve temizlik ve sağlık malzemeleri ile üretken bir yer. Hıdırlık, namazgâh, cam teras da zikre değer. Yörük köyü, Bektaşi geleneği, Çamaşır yıkama yeri ve orada uygulanan hiyerarşi görülmeye değer yerler.

Abdulhamid’in soyundan gelen bu köyün insanları aynı zamanda Yıldız Sarayı Muhafızlığı yaparlarmış Devlet Ebed Müddet döneminde. Bilinçli bir rehber eşliğinde yaptık bu geziyi.

Buraları gezerken her adıma ücret ödercesine gezmek doğru bir davranış değildir. Örneğin Hıdırlık Mevkii neden ücretlidir anlamak mümkün değil. Sanırım bunlar belediyelerin işgüzarlığı. Çünkü müze değil buralar açık alanlar.

Sipahi Konağı diye bir özel mülkü gezdik. Çok güzel bir yer. On sekiz odalı, her odanın şöminesi, yüklüğü, çağlığı, kurutmalığı, cumbalı oturma yeri, sediri ile çok mükemmel bir konak. Sanırım birkaç asırlık. Halen ayakta. Ama herhangi bir broşür, ikram yok. Filiz Abla diye bir hanımefendi esprileri ile güzel anlatım yapıyor. Küçük broşürlerle daha kalıcı anlatımlar yapılabilir.

Gezimiz Yeni Öğretmen Evi’nde öğle yemeği ikramı ve Mütevazi Hayat Hikâyem isimli hatıratımı arkadaşlara imzalayarak devam etti. Kitabın temininde görev alan Hüseyin Yaman’a ve kitabın mali yönünü karşılayan Akça Turizm Sahibi Değerli Şaban Akça arkadaşlarıma teşekkür ederim. Eflani’den Değerli Kardeşim M. Ali Aktar Bey ile de burada buluştuk. Kendisine imzalı kitabımı takdim ettim. Kendisi daha önceden altmış beş kitap alıp çevresine ikram etmişti. Kendilerine buradan ayrıca teşekkür ederim.

Kısacası bu buluşmamız ile ülkemizin muhteşem şehirlerinden Safranbolu’yu tanıma fırsatımız oldu. Safran lokumu, kremi, sabunu, çayı ve yöresel hediyelikleri ile göz dolduruyor. Tabii ki özellikle muhteşem tarihi konakları ve evleri başta gelmektedir. Görmeyenlere, gezmeyenlere tavsiyem bir iki gün kalarak bu ecdat yadigârı şehri görmenizdir.

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Ah Filistin ah! Şairimden Mektubum Var Ayrıntılara Takılıp Öz'e Ulaşamamak Ömrümüz Hep Böyle mi Geçecek Vicdan mı Cüzdan mı? Sokak Hayvanları Veya Hayvanları İstismar Takiyye ve Merdivenaltı Üretim Üç Günlük Seyahatin Ardından Vefa Bir Semt Adı Mıdır? Yok Edici Tehlike Siyonist Zulmün Çığlıkları Fetih ve İşgal Sabah Namazında Üç Saftık! Bireyselleşme Adı Altında Tükenişe Giden Yol Güç Zehirlenmesi ve Siyonizm Afrika Menekşesi Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA