DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 22-07-2023 19:10

Hicret Bir Dirilişin Adıdır

Hicret sözlükte “Kişinin başkasını el, dil veya kalben terk etmesi manalarına gelir.”  İslam tarihindeki anlamı ise, artık nefes alma imkânı kalmayacak kadar baskı gören, inancını yaşama fırsatı bile bulamayan, can güvenliği dahi olamayan Müslümanların daha yaşanabilir yere göç etmesine denir. Bu olay insanlık tarihinde hep olagelmiştir. Hicret, Hz. Muhammed (a.s.)’in Mekke’den Medine’ye Miladi 622 yılında yaptığı göçün de özel adı olmuştur.

Daha sonra Hz. Ömer döneminde Hicri Takvim’in başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle de dini gün ve geceler bu tarihe göre şekillenmektedir.

Hicretin yukarıda verdiğimiz teknik anlamlarından sonra bugün nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde duralım.

Peygamberimiz bir konuşmasında, “Mekke’nin fethinden sonra hicret yoktur. Fakat mücadele ve niyet vardır.” Bir başka sohbetinde ise, “Hakiki Müslüman, o kimsedir ki diğer Müslümanlar onun dilinden ve elinin (şerrinden) emin olurlar. Hakiki muhacir, Allah'ın yasakladığı şeylerden kaçan, onları terk eden kimsedir."

Hicret, insanın iç dünyasında yapacağı yolculuğun adıdır. İçimize yönelmektir. İç dünyamızda seyr-ü sefer yapmaktır. İyiliğe ve güzelliğe yürümektir. Allah’ın yasak kıldıklarından helal olanlara koşmaktır. İyiliği iç dünyamıza hâkim kılmaktır. İç dünyamızda hâkim olan güzellikleri dışımıza yansıtmaktır. İç dünyası mamur insan olmaya kulaç atmaktır. Kendini kritik ederek defolu yenleri tamir etmektir. Örnek Müslüman olmaya çalışmaktır. Emin insan olmaktır. Kimsenin elimizden ve dilimizden zarar görmesine fırsat vermemektir. Kendimiz için istemediğimizi başkası için de istememektir. Aynı zamanda kendimiz için istediğimizi başkası için de istemektir.

Hicret bir mücadeledir. Nefisle, kötülüklerle, yanlışlarla mücadeledir. Doğruyu hâkim kılma çabasıdır. Yeniden diriliştir. Her an diriliş ve yenilenmedir. Alışkanlığın meydana getirdiği körlükten sakınmadır. Rutinleşmeden kurtulmaktır. İbadette rutin olmamak, düşüncede rutin olmamaktır. İyilik avcısı olabilmektir.

Hicret, daha düşünce aşamasında bile niyetini temiz tutabilmektir. Niyetinde iyilik ve güzelliği hakım kılma egemen olmalıdır. Allah’ın yasakladıklarının kişisel ve toplumsal zararlarının bilincinde olmaktır. Nefsi aklın ve vicdanın emrine vermektir. Toplum çıkarını, kendi çıkarının önüne koyabilmektir. Hata yaptığında hatanın farkına varabilmektir. Hakkı geçenden özür dileyebilmektir. Haklıya hakkını teslim edebilmektir. Yalana, harama bulaşmamaktır. Kişinin yitik cennetini arama çabasıdır. Çevreyle, doğayla barışık olabilmektir. Bu niyeti daima canlı tutmaktır.

Hicret, bir kaçıştır. Ama bu haramdan helale, yanlıştan doğruya, batıldan hakka bir kaçıştır. Vatan özlemini içinde taşıyarak bir konumdan diğer bir konuma geçebilmektir. “Milletim nev-i beşer, vatanım ruy-i zemin” diyenlerden olmamaktır. Vatanım ecdadımın vatan kıldığı; milletim inanıp iman ettiğim, aynı kıbleye yöneldiğim kardeşlerimdir şuurunda olmaktır.
Özetle hicret her an diri, her an iyilik fedaisi, her an yenilenme şuurunda olmaktır.
Bil vesile hicri yılbaşınızı tebrik ederim.
Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Din ve Dil Konusu Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1 Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA