DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Yusuf Sarıkaya
Yusuf Sarıkaya
Giriş Tarihi : 17-05-2023 16:22

Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /1

Kitaplarım benim en sadık dostlarımdır. Faydalı bilgileri onlardan aldım. Yaşanmış hayatları acısıyla tatlısıyla onlardan öğrendim. 

Okumayı henüz okula başlamadan, ilkokula giden ağabeylerimin kitaplarından sökmeye başladım. İlkokulda çocuk kitapları okumak ilk eylemim oldu. 

Daha sonra Fatih’in Feneri gibi tarihi romanlar ve Tommiks_Teksas gibi macera kitapları okumaya başladım. Bu kitapları köy yerinde bulmak zordur tabii. Ama şimdilerde emekli ziraat teknikeri olan akrabamız Muharrem Arslan’ın kitaplığında bu kitaplar bulunuyordu. O’ndan ödünç alıyordum. 

Ayrıca ilkokul hayatımız çok verimli geçti. İstiklal Marşı’nı ezberlemeyen, çarpım cetvelini su gibi çaprazlamasına, yukarıdan aşağıya; aşağıdan yukarıya her şekilde ezbere bilmeyen sınıfta kalırdı. Kitaplarda ne kadar şiir varsa ezberlerdik. 

Problemlerin sonucu verilir işlemi biz yapar ve sonucu bulmak için arılar gibi çalışırdık. Sanırım bu durum benim içimdeki okuma fitilini ateşledi. Bize bu şevki veren de ilkokul öğretmenlerimiz Karaca Öğretmen, Hacı Öğretmen (merhum) ve yine Ruhi Öğretmen (merhum)’dur.

İmam-Hatipli yıllarda ise daha bilinçli ve daha hızlı okumalarımız oldu. Bu durum sadece bende değil çoğumuzda aynıydı. Halk Kütüphanelerine gitmek, ödünç kitap alıp haftaya devretmek sıradanlaşmıştı. Özellikle Meslek Dersleri Öğretmenlerimizle Edebiyat Öğretmenlerimiz bizleri okumaya teşvik eder ve kitap tanıtımı yapardı.

Ecdadımızın eskiden leyli dedikleri parasız yatılı okudum. Ders dışı zorunlu mütalaalarımız (etüt) olurdu. Hüsnü adında bir arkadaşımız kitapçılardan kitap alır getirir bize satardı. Param yoktu ama çoğu kez arkadaşlarla değişerek kitap okumaya çalışırdım. Ayrıca ortaokuldan itibaren de kitaplığımı kurmaya karar verdim. Ufak ufak kitaplığıma yeni kitaplar kazandırıyordum. 

Bu arada ilk okuduğum romanlar, Minyeli Abdullah, Huzur Sokağı ve Değerli Hocam Ahmet Lütfi Kazancı’nın Üvey Anne ve Kaynana gibi romanlardır.

Bunlardan Huzur Sokağı ile ilgili hikâyemi sizlerle paylaşmak isterim. Bizim cenahta henüz roman, şiir, hikâye yazan fazla yoktu. Nedenini erbabı bilir. 

Ayrıntıya girmeye gerek yoktur. İşte bu zamanlarda Merhume Şule Yüksel Şenler Hanımefendi’nin Huzur Sokağı’nın birinci cildi çıkmıştı. Heyecanla okudum. Romanın kahramanlarından Bilal, Feyza’yı sevmekte O’na ulaşmak istemektedir. Ayrı ayrı minibüslere binme durumunda kalırlar. Feyza’nın minibüsü geçer geçmez kırmızı ışık yanar ve Bilal’in bindiği minibüs beklemek zorunda kalır. 

Birinci cilt burada biter. Heyecanla beklemeye başlarım ikinci cildi. Çorum Murad-ı Rabi yani Ulucami’nin karşısında bir kitapçı vardı. Bu tür romanları o kitapçı getiriyordu. Sık sık oraya gider ikinci cildi sorardım. O kadar fazla sormuşum ki kitapçı beni görür görmez “evladım ikinci cilt gelmedi “ der ve içeri girmeden bana sonucu söylerdi. Tabi sonra ikinci cilt geldi ve okudum. Sonra da Birleşen Yollar olarak filmini çoğumuz seyretmiştir.

Okul kitaplarımdan bazıları halen kitaplığımdadır. Nihat Sami Banarlı’nın Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı isimli liselerin üç sınıfı için hazırlanmış kitapları kitaplığımdaki yerini koruyor. Nihat Sami Banarlı Merhum’ un Kubbealtı Akademi Mecmuasındaki İstanbul’a Istanbul diyenlere ateş püskürdüğü yazı halen zihnimdedir.

Okulda her sınıf duvar gazetesi çıkardı. Biz de Damla isimli bir duvar gazetesi çıkarmış ve oralarda yazı yazmıştık. Hatta duvar gazetesinin yazım ilkelerini ben belirlemiştim.

İmam-Hatipli yıllarda okuduğumuz Hayrettin Karaman ve Bekir Topaloğlu’nun derlediği Arapça Eski Metinler Okuma kitabındaki kıssalar, hikâyeler, şiirler bugün bile sohbetlerde kullandığım materyallerdir. Leyla vez’ Zi’b (Leyla ve Kurt), Kıssatün La tentehi (Bitmeyen Hikâye), er- Rai vel-Cerrah (Çoban e Çömlek), el-Andelibü (Bülbül) şiiri, Akıbetü’l Vişaye (Koğucunun Sonu) gibi pek çok metinler halen zihnimdeki canlılığını koruyor. 

Şimdi kitaplarımla böyle içli dışlı iken onlardan ayrılmanın verdiği ıstırabı hayal edebilir misiniz?  Ama bunu yenmek zorundayım. Maddi değeri azımsanamayacak miktarda olan bu eserlerin, manevi değerine asla paha biçilmez. 

Kitapları hapsetmemek ve istifadeye sunmak gerektiği inancındayım.
Selam ve dua ile…

NELER SÖYLENDİ?
@
Yusuf Sarıkaya 11 ay önce
Yazımı okuyan tüm okuyucularına teşekkür ederim. Zaman ayırmanız benim için çok değerlidir. Yorumlarınızı da arzu ederim. Selam ve dua ile.
Yusuf Sarıkaya

Yusuf Sarıkaya

DİĞER YAZILARI Bayramların Hayatımızdaki Yeri Kadir Gecesi / Kader Gecesi Len Nerka: Asla Diz Çökmeyeceğiz Gazze: İnsanlığın İmtihanı Ramazan'ı Anlama ve Anlamlı Kılma Bursa Hanlar Bölgesi Filistin'de Soykırım ve Batı'nın Değerleri! İffetli Olmak ve İftiraya Uğramak Sivri Tepe ve Pamuk Miraç Mucizesinin Hediyesi Namaza Dair Hikmetler Bursa'da Zaman Bursa'da Küçük Bir Gezinti Mahmut Kanık ve Yaşar Kaplan Hayra Alamet Değil /2 Hayra Alamet Değil /1 İsrail Mitler ve Terör Gazze Direnişi Yüzümüz mü Var?! Seyahat Ya Resulallah! ABD ve Dünya Jandarmalığı veya Katil Devlet Sezai Karakoç ve Çağdaş Sufi Yahudilerin Kahrolası Azgınlıkları Gazzeli Annenin Feryadı Siyonist Hahamlardan Fetva Alma Hırsızlığı Demir Kubben Başına Çöksün Siyonist İsrail Kalbi Mühürlü Olanlar Niçin İsrail Devleti de Yahudi Devleti Değil? Çocuk ve Ölüm Gözyaşı Aşkla Yapılacak Görevler A.Ş.K Vakfı Bursa'da Çocuk Olmak Ey Resul! Bu Çağın Adı Ne Olsun? Güzel Ahlak ve Nefs Atışması 1988 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü İnsanın Dört Mevsimi Gençlik ve Bazı Sorunları Muallim Naci Nefs ve Akıl Atışması Merhamet Elçisine Arzımdır  Ali Ulvi Kurucu Emin Acar İle Kısa Bir Görüşme Nefs ve Vicdan Atışması Hayat ve Memat Anadolu'da Geleneksel Düğünlerimiz Hicret Bir Dirilişin Adıdır İradeyi İpoteğe Vermek Allah'a Sevimsiz Gelen Helal Şehzade Ahmet Efendi İle Kısa Bir Görüşme Çocuklarımızın İyiliği İçin Onlarla Kötü Olmayalım Kurban Olsun Diye... Eğitim Hayatımdan İbretlik Bir Anı Dilin Gücü ve Afetleri Terk Edilmişliğin Acı Sonu Helena'nın Havva Oluşu Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /3 Dostlarım Olan Kitaplarımla Hikâyelerim /2 Tedbirden Sonra Tevekkül Bilinmeyen Üniversite - Salih Dane Hoca Efendi ve İstinye/ Mahmutçavuş Camii Dilber Ana ve Elmas Kadın Özdeyişler Yazmak Sorumluluk İster
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA