DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Mehmet Şahan
Mehmet Şahan
Giriş Tarihi : 03-01-2024 22:36

Asla Bırakmamanız Gereken Üç Şey

C) ASLA BIRAKMAMANIZ GEREKEN ÜÇ ŞEY:

1-“SABIR,  2-ŞÜKÜR,  3-ZİKİR”

1-SABIR:
İçinde bulunduğumuz şu günlerde gerek birey olarak gerek toplum olarak öyle bir hale gelmişiz ki, hiçbir şeye tahammülümüz kalmamış.

En ufak bir olumsuzlukta en üst seviyeden tepki verir hale gelmişiz.

Hüsnü zannın yerini suizan almış. Hoşgörü denen duygu çoktan kaybolmuş. Yaşanılan olumsuzluğa tepkisiz kalmak şöyle dursun katbekat misliyle karşılık verir olmuşuz.

Bütün bunlar aynı zamanda hem bireysel huzur ve mutluluğumuzun hem de toplumsal huzur ve mutluluğumuzun bozulmasına neden olmaktadır.

Tüm bu tahammülsüzlüğün ve olumsuzlukların altında yatan en büyük ve gerçek neden; “sabretmek” diye bir meziyetimizin olmayışıdır.

Şimdi, “sabretmenin” inanan bir Mü’min için ne kadar değerli ve önemli olduğunu anlamaya çalışalım.

Atalarımız, “Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır” demişler. Burada sabır, bir ağaca benzetilerek ağacın kendisi acı ama meyvesi tatlıdır diyerek sabrın sonunda mutlaka kazançlı çıkılacağı vurgulanmış.

Bir başka atasözümüzde, “Sabreden derviş, muradına ermiş” denilerek sabrın sonunda mutlaka kârlı çıkacağımız vurgulanmıştır.

İslam alimleri; “İmanın yarısı sabır, diğer yarısı da şükürdür,” demişler.

“Sabır; Mü’minin nefsine hakim olabilme, hükmedebilme gücüdür.”

Bu konudaki ayeti kerimelere bir bakalım. Bakara Suresi, 45. ayetinde mealen: “Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Doğrusu namaz çok ağır ve çetin bir iştir. Ancak o, Allah’a duyduğu derin saygıdan kalbi ürperenlere ağır gelmez.”

Bu ayeti kerimeden de, anlaşılacağı üzere “sabır” insana dayanma, başarabilme güç ve kuvveti kazandırıyor. Allah’u Teâlâ’ya duyulan saygıdan dolayı, ağır ve çetin olan şeylerin sabredenlere ağır gelmediğini anlıyoruz.

Bakara Suresi, 153. ayetinde mealen: “Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyin! Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir.”

Bu ayeti kerime bize, “eğer sabrederseniz sonunda Allah sizinle beraber olacaktır,” dediğini anlıyoruz.

Ayrıca, ne kadar yalnız ne kadar zor durumda olursak olalım içinde bulunduğumuz durumu sabır ile yenmeye, sabır ile aşmaya çalışmamız gerektiğini anlıyoruz.

Âl-i İmrân Suresi, 17. ayetinde mealen: “Onlar sabreden, söz ve davranışlarında dürüst olan, ilâhî emirlere gönülden itaat eden, mallarını Allah yolunda harcayan ve seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dileyenlerdir.”

Bu ayeti kerimede sabredenlerin dürüst olduğu, itaatkâr olduğu, Allah yolunda infakta bulunduğu, tüm bunlara rağmen yine Allah’tan bağışlanma diledikleri anlatılmaktadır.

Âl-i İmrân Suresi, 200. ayetinde mealen: “Ey iman edenler! Sabredin, sebat gösterin, sabır yarışında düşmanlarınızı geçin, daima savaşa hazırlıklı olun, uyanık bulunun ve Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa erebilesiniz.”

Bu ayeti kerimede iman edenlere sabretmeleri ve sabırlarında sebat etmeleri (kararlı ve kalıcı olmaları) istenmektedir. Hatta düşman karşısında bile sabır yarışında onları geçin denilmektedir. Sabır sınavında başarılı olanların ve bu sayede her türlü sıkıntıya rağmen Allah’a karşı gelmekten sakınanların kurtuluşa erebilecekleri müjdelenmiştir.

Nahl Suresi, 126. ayetinde mealen: “Size yapılan bir kötülüğe karşılık verecekseniz, size yapılan muamelenin aynısıyla mukabele edin. Yok, eğer sabrederseniz, böyle davranmak, sabredenler için elbette daha hayırlıdır.”

Bu ayeti kerimede insanın uğramış olduğu haksızlığa misliyle karşılık vermesinde bir sakınca olmasa da sabrederek nefsini kontrol etmesinin, nefsine hakim olmasının, nefsine hükmetmesinin kendisi için daha hayırlı olduğunu haber veriyor.

Nahl Suresi, 127 ve 128. ayetlerinde mealen “Rasûlüm! Sabret; şunu bil ki sabretmen de ancak Allah’ın yardımıyla olur. Davetini kabul etmiyorlar diye üzülme; kurmaya çalıştıkları tuzaklar sebebiyle de telaş edip sıkıntıya düşme.
Çünkü, Allah, gönülleri kendisine saygı ve sevgiyle dopdolu olup buyruklarına karşı gelmekten sakınanlarla ve daima iyilik edip işini güzel yapanlarla beraberdir.”

Bu ayeti kerimelerden anlaşılacağı üzere karşılaşacağınız olumsuzluklar, zorluklar için üzülmeyin; çünkü, Allah, gönülleri O’na saygı ve sevgiyle bağlı olanlarla beraberdir. İşte bu sayede de sabır konusunda da, O size yardım eder, sizinle beraberdir.

Kasas Suresi, 54. ayetinde mealen: “İşte onlara sabretmelerinden ötürü mükâfatları iki kat verilecektir. Bunlar kötülüğe iyilikle mukabele eder ve  kendilerine verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcarlar.”

Bu ayeti kerimede görüyoruz ki, nefsimizi yenerek, kötülüğe iyilikle karşılık verebilmek, göstereceğimiz sabır sayesindedir. Ayrıca, bu ayeti kerimede sabredenlerin mükâfatlarının iki kat verileceği müjdelenmiştir.

Asr Suresi, 1, 2 ve 3. ayetlerinde mealen: “Asra yemin olsun ki!  İnsan gerçekten ziyandadır.
Ancak iman edip salih ameller yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabretmeyi öğütleyenler mütesnâ!”

Allah’u Teâlâ, bu ayeti kerimede “Asra (zamana) yemin olsun ki! İnsan gerçekten ziyandadır” diyerek hesap gününün ne kadar çetin olacağını hatırlatmış.
“Ancak, iman edip salih ameller yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabretmeyi öğütleyenler müstesnâ” diyerek sabretmenin mü’min için ne kadar önemli ve büyük bir nimet olduğunu anlatmıştır.

Ayeti kerimelerden de kesin olarak anlaşılacağı gibi “İmanın yarısı sabır...” sözünün ne kadar gerçek olduğunu görüyoruz.

Gerek beşeri iş ve ilişkilerimizde gerekse uhrevi işlerimizde sabretmenin ne kadar değerli olduğunu ve sonunda mutlaka kazananın biz olacağını anlıyoruz.

Rabbim, cümlemizin sabreden kullardan olmamızı nasip eylesin inşallah.

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
Advert
Yol Durumu
ARŞİV ARAMA