DENEME
Giriş Tarihi : 08-02-2023 22:20   Güncelleme : 08-02-2023 22:38

Doğal Afetler

Yazan: Kemal Tekir -DOĞAL AFETLER

Doğal Afetler

DOĞAL AFETLER 

6 Şubat günü ülkemizin güney doğusunda yasanan asrın felaketi diyebileceğimiz 7,7 ve 7,6 olarak açıklanan şiddetli depremlerle maddi, manevi sarsıldık, ulusça travma yaşadık. Acımız çok büyük, hepimizin başı sağ olsun.

Artçı depremler fırtınası sürüyor. Gün birlik ve  beraberlik, yardımlaşma, dayanışma, devlet, millet işbirliğiyle yaraları sarma zamanıdır.
İlk önceliğimiz, arama, kurtarma ve enkaz, kaldırma, depremzedelerin, barınma, beslenme, tıbbi malzeme, ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılama olmalı.

Yaptığım araştırmalara göre ülkemizde son 500 yılda 7 ve üzeri şiddette 23 deprem yaşanmış, maddi, manevi büyük kayıplara yol açmış.

Her doğal afet insanlar da önce şok yaratır, ardından, öfke, üzüntü ve acıları tetikler, zamanla uzlaşma, kabullenme ve afetin yaralarını sarma ve restorasyon yenileme gibi faaliyetlere geçilir.

Millet olarak zor günlerde hızla seferber oluyoruz fakat organizasyon, eşgüdüm konusunda bazı aksaklıklar yaşanıyor.

Felaketin büyüklüğü, ulaşım, alt yapı hasarları istenmiyen aksamalara yol açtı.
Günlerdir yaşananlardan ders alarak neler yapılabilir derken aklıma gelen ilk acil öneri doğal afetlere maruz kaldığımızda arama, kurtarma, enkaz kaldırma, devletin merkezi ve yerel yönetimleri arasında eşgüdüm ve koordinasyonu  sağlayacak bir bakanlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

İktidar, muhalefet işbirliğiyle mecliste geniş bir uzlaşma ile acilen bu bakanlığın kurulması, görev ve yetkilerinin planlanması hayati bir önem taşıyor kanaatindeyim.

Ülkemizin büyük bölümü deprem kuşağında.
Zemin etüdü, imar planları, inşaat ruhsatları, yapı denetimleri, doğal afetlerde toplanma alanları gibi konularda her türlü tedbir bürokrasiyi azaltarak, yerel yönetimlerle işbirliği halinde acilen, ertelemeden, ötelemeden hayata geçirilmeli.

Ülkemizin yapı stokları riskli illerden başlayarak hızla kontrol edilmeli, kentsel dönüşüm ve yapı güçlendirme faaliyetlerine öncelik verilmelidir.

Doğal afetler ülkemiz için hayati bir güvenlik ve beka sorunudur.
Korkulu düş görmektense uyanık ve hazırlıklı olalım.
Aklımızı işletelim, bilim ve teknolojinin rehberliğinde, gerekli, mali, hukuki ve idari tedbirleri alalım.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi