KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 18-07-2023 23:03

Bir Kitap: Mor Etekli Kadın / Natsuko İmamura

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: MOR ETEKLİ KADIN / NATSUKO İMAMURA

Bir Kitap: Mor Etekli Kadın / Natsuko İmamura

BİR KİTAP: MOR ETEKLİ KADIN / NATSUKO İMAMURA

"Kısacası şunu demek istiyorum. Ben uzun zamandır Mor Etekli Kadın'ın arkadaşı olmak istiyorum."

Üç kere Akutagawa Ödülüne aday gösterilen ve 2019 yılında "Mor Etekli Kadın" kitabı ile bu ödülü alan İmamura kaleminden arkadaşlık ve saplantı konulu bir eser.

Kendi halinde yaşayan, biraz gizemli, belli rutinleri olan, kendini dış dünyadan soyutlamış biri Mor Etekli Kadın. Tüm bunlara rağmen herkesin farkında olduğu, dikkat çeken biri. Onu uzaktan uzağa takibe alan, hayatının her anına şahitlik eden ve saplantı derecesinde onunla arkadaş olmak isteyen "Sarı Ceketli Kadın'ın" anlatımı ile ilerliyor hikayemiz. Bir türlü cesaretini toplayıp arkadaşlık etmek istediğini söyleyemese de ufak tefek yönlendirmelerle hayatına dahil oluyor.

Oldukça silik bir karakter Sarı Ceketli Kadın. Bulunduğu ortamlarda kimsenin dikkatini çekmiyor. Tek amacı Mor Etekli Kadın'ın arkadaşı olabilmek. Tüm düzenini ona göre planlıyor ve arkadaş olmak istediği bu kadının her anına gözcülük ediyor. 

Kitap bu şekilde ilerlerken alt metinde pek çok ayrıntı barındırıyor elbette. Japonya'daki çalışma koşulları, ast-üst; işçi-yönetici ilişkileri, aynı konumda olan çalışanların gizli rekabetleri, şehirde tek başına yaşayan kadınların çektiği sıkıntılar gibi. 

Elbette bir de renklerle anlatılmak istenenler var. Mor cesareti, kendine güveni ve bir yandan da gizemi simgeliyor. Sarı ise korkaklığı, görülmemeyi, gizlenmeyi yansıtıyor.

Oldukça düz ve akıcı bir anlatımı var kitabın. Sayfa sayısının azlığı ile de kolay okunabilen bir eser.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi