KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 26-10-2022 17:46

Bir Kitap: Majeste / Halit Boztepe

Yazan: Işıl Işık - BİR KİTAP: MAJESTE / HALİT BOZTEPE

Bir Kitap: Majeste / Halit Boztepe

BİR KİTAP: MAJESTE / HALİT BOZTEPE 

Bugün Cinius Yayınlarından çıkmış olan Halit Boztepe'ye ait "MAJESTE" isimli romanı tanıtmaya çalışacağım. Şimdiye dek bilinen, alışagelmiş kolay hazmedilip anlaşılan bir konuya bağlı, tek düze ilerleyen bir kitap değil. Düz bir mantıkla konulara hakim olamazsınız. Mutlak bir hayat görüşü ve felsefi bir yaklaşım gerekli. Yazar kendi iç dünyasında insan, insan içindir düsturuna bağlı olarak sadece manevi duyguların gerçekliği çerçevesinde Majeste'yi yazmış. Maddi değerlerin önemi yaşam kaynağı olarak asla gözetilmemiş. Öyle ki, altın, gümüş, değerli madenler güvenlik amaçlı kullanılan savaş aletlerinin yapımı için tüketilmiş. Bir bakıma doğaya saygı ve onu koruma yaşamın ana kaynağı. Tabiatın müdahalesiz doğal döngüde işleyişi insanın tek ve vazgeçilmez var oluşunun temel ilkesi. Şaman ve pagan inanışlarınını da kapsıyor denilebilir. 

Bende bıraktığı iz düşümü gerçekte çok derin. Okuyarak anlamak, düşünmek, düşünürken karar vermek yetisi bu kitapla çok gelişiyor desem yeri. Hatta bir kaç kez cümleleri bütünlük içinde kalıp tekrar etme ihtiyacı duyuyorsunuz. Sanırım zihin biraz da zorlanıyor. Bu anlamda öğrendikçe ve mantık yürüttükçe okumaya değdi, bilgi ve farklı görüş penceremi aydınlattı diyor iç sesiniz. İdeal yönetim, yaşayış, sosyolojik sınıf dağılımı, tarih, din, sanat, psikoloji en çokta felsefe alanında bildiklerinizle kıyaslama ve farkındalık oluşturan satırlarda kaybolup gidiyorsunuz. Mesela sabır nedir? diye sorulsa pek çoğumuz "acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir" diye cevaplar. "MAJESTE" 'de ise, umutları, hayalleri ve hedefleri olan insanların bu duygularının gerçekleşmesi için beklediği süredir. Diye karşımıza çıkar. Ardından, "Etki, insan duygularını harekete geçiren eylemlerin aktarılmasıyla gerçekleştiğinden duyguların yönlendirdiği etkileri gerçekleştirmek için geçen süreye sabır diyebiliriz" diye sonlandırılır. Bunun gibi zaman, hırs, şiddet, hayal, doğa, savaş, tarım, insan, doğum, ölüm, inanç, takıntı, hayat üzerine pek çok felsefi yaklaşım ışığında tanımlamalara şahit olup, ezber bozan bilindiklere belki de veda edeceksiniz. Farkındalığınızın üst çitasını aşıp, bu seviye kitaplarla gelişim sağlayacaksınız.

"MAJESTE" : Olgi, Haberci, Soytarı ve Deli'yi buluşturan Yolcu'nun hikayesidir. Onehal Kalesi'nde geçen ler, sizleri kalenin yedinci katına kadar büyük bir maceraya sürükleyecek. Her katta bir seviye daha yükselecek, sonunda yine doğayla bütünleşip tekrar insanın doğuşuna şahit olacaksınız. Onehal'de herhangi bir üstün güce değil insana, emeğe, sevgiye, özgürlüğe onu var eden doğaya karşı saygıyla, inanılması gerektiğini okuyacaksınız. Keşkelerinizin iyi kilerinizden üstün olduğunu göreceğiniz bu kitap ezber bozduracak okura.

Son olarak bir kaç düşsel ve içsel alıntıyla incelememi  sonlandırıyorum. Eminim her birimiz bir yolcuyla bu hayat yolunda ilerliyeceğiz...

Doğa, insanı var eder. İnsan doğadan beslenir. Bu yüzden insanın doğası, toprağın verimli olmasıyla harmanlayan bir döngüydü. Denge, yaşamsal sürecin doğasını kurar. İnsan ise doğanın terazisini dengelemek için doğar. (Say. 25)

İnsan birleşir ve ayrılır. Bilinen adı doğum ve ölüm. Ruh doğumla başlayan görünmezliğin adı. Bu görünmezlik ölümsüzdür. Ölüm, kabul görmüş bir yok oluş olsa da bilimsel olarak tanımı karşılıksızdır. (Say. 11)

" İnsanın kendi düşünceleri kendi krallığıdır. Takıntıları ise savaşı."


           

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi