DENEME
Giriş Tarihi : 27-07-2023 14:18   Güncelleme : 27-07-2023 14:30

Ömür / Fatma Ayten Özgün

Yazan: Fatma Ayten Özgün -ÖMÜR

Ömür / Fatma Ayten Özgün

ÖMÜR

Nedir ömür dediğimiz?
Ömür: Yaşamımızın bir kısmıdır. Her ne kadar ömrü uzun bilsek de pek o kadar da uzun değil ömrümüz. Kelebeğin yaşam sürecine benzer.

Ne yazık ki gelip geçicidir. Kim istemez ki ömrünün güzel geçmesini, her kişinin kendisine öz yaşamı ve hayalleri vardır. İleride çocuklarımıza ve torunlarımıza anlatacağımız acısıyla tatlısıyla yaşadığımız anılarımız olmalı. Söze başlarken bir zamanlar diye giriş yaparız, aslında o bir zamanlar yaşanan geçmişte kalan anılarımızdır. Bizler içinde bulunduğumuz anı yaşıyoruz. Bakışımız geleceğe açık olmalı. Bizler elbette yarının neler getireceğini bilemeyiz, böyle bir şansımız yok. Ne var ki herkes güzel bir geleceğin hayali ile yaşar. Hayattan beklentilerimiz çoktur. Ömür dediğimiz nedir ki? Kimine göre yaşamakla bitmeyen zaman, kimine göre göz açıp kapamak kadar kısa bir an.

Anılarımız bitmez tükenmez aslında. Her anımız bir anıdır, herkesin olduğu gibi yürüdüğüm sokakların kaldırım taşlarının her birinde dahi anılarımız var.

Benim asıl anlatmaya çalıştığım bu değil aslında. Sözler vardır vaat edilen sözler, yerine getirilen sözler, bir de söz verip tutulmayan sözler vardır. Evrensel doğruları yaşamının merkezine almış sözlerinin eri olan kaç insan vardır etrafımızda.

Hayata bir defa gelinir, bir insan bir kaç kez doğacak güce sahip değil nihayetinde. Her gün biraz daha yıprandığı için gücünü kaybeder. Umut, yaşamın bir parçasıdır. İçimizdeki şizofrenlik sesleri duymazdan geldiğini sağlar ise bizi hayata bağlar.

Tutulmayan sözler ise içimizi acıtsa dahi bizleri tutulacak sözlerin umudu, kalan ömrümüze bağlar. Ömür üzerine söylenmiş o kadar çok söz var ki deyimler sözlüğü gibi saymakla bitmez, bunlardan bazıları:

Seni bir ’’Ömür" seveceğim.
Ben ’’ömrümde" böyle bir şey görmedim.
’’Ömür’’ adamsın.
’’Ömür" törpüsü,
’’Ömür’’ çürütmek,
’’Ömür’’boyunca ve daha bir çok sözler.
’’Bir rüya gibidir ömrü insanın."
Seni ''Ömrüm" var oldukça seveceğim.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi