KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 28-10-2022 23:01

Bir Kitap: Yakın Koruma / Demet Mannaş Kervan

Yazan: Ayfer Güney - BİR KİTAP: YAKIN KORUMA / DEMET MANNAŞ KERVAN

Bir Kitap: Yakın Koruma / Demet Mannaş Kervan

BİR KİTAP: YAKIN KORUMA / DEMET MANNAŞ KERVAN

Truva Edebiyat Dergisi Yazı İşleri Müdiresi, grup yöneticisi ve de öykü yarışmasının jüri üyesi kıymetli yazar arkadaşımın Truva Yayınlarından çıkan YAKIN KORUMA isimli kitabını okudum. 

Truva Yayınlarından çıkan YAKIN KORUMA isimli kitabın yazarı: Sevgili Demet Mannas Kervan.

Yazarın daha önce okuduğum HAREMDE CİNAYET adlı romanına hayran kalmıştım. 

Kıbrıs Yazarlar Birliği tarafından "Polisiye Roman" teşvik ödülü alan HAREMDE CİNAYET'in düzgün üslubu ve muhteşem kurgusu ile uzun süre etkisinde kalmıştım.

Mannaş'ın kalemiyle YAKIN KORUMA romanı sayesinde  tekrar karşılaştım. Anlatımındaki o efsunlu üslubu hissettim. Bu kitabı, yazarının adını bilmeden okusam; "Acaba Demet Mannaş mı yazdı?" derdim. Bu da onun sahip olduğu kendine has üslubunu gösteriyor.

Roman, edebiyatımızın başlı başına hassasiyet isteyen anlatım teknikleri açısından  farklı bir türüdür. Polisiye roman da bu türün başka bir yönüdür. Yazabilmek için çok çalışmalı, inanılmaz araştırmalar yapmalı, hiçbir ayrıntı gözden kaçmadan yazılmalıdır. Kurgu yeteneği de en üst seviyelerde olmalıdır.

İşte yazarımız bu konuları zihninde öyle güzel hazmetmiş ve çözümlemiş ki romanlarını bu nedenlerle büyük bir heyecanla okuyorsunuz. İlk sayfadan son sayfaya kadar aynı tempo devam ediyor. Akıcı üslubuyla da okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Türkçemizi güzel ve doğru kullanarak anlatım sanatlarına da yer veren yazarımız, eserine edebi değer katmıştır.

YAKIN KORUMA'nın konusu farklı bir ülkede geçiyor. Bir insan pskiyatr olsa da her şeyi göremez, bilemez... Truva'nın sloganı gibi "Hiç bir şey göründüğü gibi değildir."  

Olay, Amerika' da geçse de  insan insandır. Coğrafya farklılığı kişiyi değiştirmez. İnsanoğlu her yerde iyi niyetli veya art niyetli olabilir.

Bu mevzu ve kadının kadına uyguladığı şiddeti öne çıkaran eser; ince ama derin anlatımla, şiddetin cinsiyetle değil insan olamayışla alakalı bir sorun olduğunu izah etmiştir.

Kitaptan alıntı:

"Pek çoğunuzun bu soruyu sorduğunu duyar gibiyim. Öyleyse cevabım şu; açın ve televizyonlarınızın haber kanallarını izleyin. Savaşlara bakın. Pek çok insan başkalarının çıkarları için ölüyor. Pek çok insan cebindeki üç beş kuruş için öldürülüyor. İnsanların ne kadar yoktan sebeplerle öldürüldüğüne bakın ve cinayet sebebini öyle sorgulayın."

Herkesin kolaylıkla okuyabileceği bu romanı tavsiye  ederim. Keyifli okumalar...

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi