KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 26-02-2023 21:42

Bir Kitap: Olasılıksız / Adam Fawer

Yazan: Burcu Ekinci -BİR KİTAP: OLASILIKSIZ / ADAM FAWER

Bir Kitap: Olasılıksız / Adam Fawer

BİR KİTAP: OLASILIKSIZ  / ADAM FAWER 

"Tabula Rasa'ya" Kafa Atan Kitap!

Şans kavramına inanan çoktur. Hele ki kafasına kuş pislediğinde bunun şans getireceğine inanan bir toplumun parçasıysanız inanmamak ne mümkün? Ben de şans olayına inanıyordum. Ta ki bu kitabı okuyana kadar. Artık inanmıyorum. inanmak bilmenin aksidir. Ve ben artık hayatta şans diye bir şey  olmadığını biliyorum. Bizim şans diye tanımladığımız her şey aslında olasılık teorisinden başka bir şey değil. Bir olayın kaçta  kaç oranla gerçekleşeceğini bilen kişi için böyle tanımlamalara gerek yok.

Her şeyi bilmek mümkün mü peki?
Bu da zaten yüzyılların sorusu. İnsanlığın başına ne geldiyse bu soruya cevap aramaktan geldi. Laplace'nin Şeytan'ı kavramı da böyle çıktı ortaya. "Hayda nerden çıktı bu Şeytan?" derseniz anlarım. Zaten ne kadar çok bilirsen o kadar Şeytan'sındır bu hayatta. O yüzden dogmaların savaşı bitmez bilenle ve bilimle!

Determinizm öğretisi ışığında ortaya çıkan bu kavrama göre eğer Evren'in tüm "anlarını"  bilirsek böylece neyin nasıl olacağının olasılık hesabını da yapabiliriz. 

Kitabımızın ana karakteri David Caine de Laplace' nin Şeytanı'nın vücut bulmuş hali işte. Geleceği görme yeteneği sayesinde olabilecek tüm olasılıkları hesaplayan ve buna göre aksiyon alan bir istatistikçi kendisi. Bir de şizofren olan ve epilepsi nöbeti geçiren ikizi var. Bu iki adamın peşinde onların üzerinde deney yapmak isteyen bilim insanlarının olması da cabası.

Kitap o kadar çok yönlü bir kitap ki. Fizik, kimya, biyoloji, astronomi gibi fen bilimlerinden tutun da tarih, psikoloji, sosyoloji gibi sosyal bilimlere kadar, istatistik ve matematik gibi araç bilimlerden tutun felsefeye, matafizikten teolojik bilgilere varana dek birçok konuya parmak basan türden bir kitap. 

Ve tüm bunların müthiş bir polisiye anlatımla okuyucuya sunulduğu olağanüstü bilimkurgu kitabı "Olasılıksız" öyle ki devletlerin güç  savaşında CIA'lar, FBI'lar, KGB'ler ve onların ajanları havada uçuşuyor adeta, Evren'i anlamak ve insanlığa faydalı olmak adına gerekli olan bilimi ısrarla  kapitalizmin tekeline almak isteyenlere ve Demokles'in kılıcı gibi kullanmak isteyen küreselcilere rağmen, mutlak gücün sahibi olmak için kokmuş egolarını yarıştıran insanlara rağmen doğanın galip gelişi kollektif bilinç ve kollektif bilinçdışı olgularıyla anlatılıyor okuyucuya.

Yaşanan felaketler sonrası üzüntüden epey bir zaman kitap okuyamadığımdan elimde sürünse de "Olasılıksız" gibi bir kitabı okumuş olmaktan kendimi şanslı sayıyorum.

"Asla olmaz" diye bir durum yoktur.
O yalnızca olasılık dışıdır yani "Olasılıksızdır"
Ama imkansız  değildir.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi