SÖYLEŞİ
Giriş Tarihi : 15-02-2024 23:27   Güncelleme : 16-02-2024 06:55

Hırs Nedir? / Kemal Tekir

Yazan: Kemal Tekir -HIRS NEDİR?

Hırs Nedir? / Kemal Tekir

HIRS NEDİR?

Hırs, sonu gelmeyen, dizginlenemeyen, aşırı abartılı istek ve tutku barındıran duyguların bütünüdür. Hırs insanı erken kaldıran, çalışmaya, sonuç almaya teşvik eden bir duygudur. (Aşırıya kaçmamak kaydıyla).

Başarıya ulaşmada," hırs" tek başına yeterli olmaz.
"Azim ve kararlılık", “özgüven ve inanç" gibi duygular da gereklidir.

Hırs içinde biraz da olsa, "korku", “öfke", “kaygı", “güvensizlik" gibi farklı duyguları barındırır. Hırslı insanlarda biraz da, sahip oldukları, "tedirginlik", "değersizlik" duygularını bastırarak, ruhsal boşluklarını doldurma çabası vardır.

Hırs bazen doymak bilmeyen, bencil, sonuç odaklı bir duygudur, kazandıkça fazlasını istersin, kendini yer bitirirsin, hedefine ulaşınca hemen hırslanacağın
yeni hedefler ararsın, bir türlü tatmin olamazsın.

Dozunda bir hırs, başarıya ulaşma ve zorlukları aşmada insanı motive eden, kamçılayan başarıdan başarıya koşturan, bazen yararlı keşifler, yenilikler, faydalı üretimler yaptıran duygudur.

Aşırı hırs iş hayatında, günlük sosyal yaşamımızda, yıkıcı ve zararlı etkilere yol açar,  yaşam kalitemizi ve mutluluğumuzu azaltır.

Fiziksel ve ruh sağlığımız, aşırı hırstan olumsuz etkilenir. "Kuşku", "korku", “kararsızlık", “kendini değersiz veya üstün görme”, “yaptığı işlerden zevk alamama”, “tatminsizlik” gibi duygulara kapılabiliriz.

Stres, migren, ülser, kaygı bozukluğu gibi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara davetiye çıkarabiliriz.

“Her şeyin azı karar çoğu zarar” düşüncesiyle, “hırs”denen duyguyu dozunda yaşayalım, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hayat sürelim, sürekli başkalarıyla değil, kendimizle yarışalım, onurlu, erdemli, vicdanlı, adam gibi adan olmaya çalışalım.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi