DENEME
Giriş Tarihi : 25-08-2022 03:51

Hikaye Anlatıcılığı Nedir?

Yazan: Kazım Koroğlu - HİKAYE ANLATICILIĞI NEDİR? 

Hikaye Anlatıcılığı Nedir?

Günümüz iletişiminde kişiler kurumlar kendilerini ürünlerini hedeflerini anlatma için  bir hikayeye ihtiyaç duyarlar Ve tabi ki bunun anlatılması da gerekir. İşte...

HİKAYE ANLATICILIĞI NEDİR? 

Hikaye Anlatıcılılığı Nedir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olmalıdır?

Hikaye anlatıcılığı son dönemlerde insanların sıklıkla duyduğu bir kavramdır. Hikaye anlatıcılığı temelinde eğitim verilmesi, sosyalleşmek ve iş hayatında başarı kazanmak gibi hedefler vardır. Bu sebeple insanların iyi bir hikaye anlatıcısı olarak hedeflediği kitleye doğru hitap etmesi gerekir. Bunun için hikaye anlatıcılığının püf noktalarının öğrenilmesi ve iyi bir hikaye anlatıcısı olmak için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Hikaye anlatıcılığı eğitim biçimleri arasında yer alır. Çocukların eğitimi için kullanılarak onların hikayeler üzerinden bilgi edinmeleri sağlanmaları çalışılır. Ayrıca hikaye anlatıcılığı kişilerin kendilerini anlatmaları, firmaların tanıtım çalışmaları ve reklamları için kullanılan bir anlatım şeklidir. Hikaye anlatıcılığı sayesinde çocuklar, gençler, yetişkinler veya yaşlılar gibi farklı insan topluluklarına etkili konuşma ve anlatımı yapmak amaçlanır. Ancak bunun için doğru anlatımın yapılması gerekir.

Hikaye Anlatıcılığı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hikayeler insanların bir konuda bilgi almasını ve eğlenmesini sağlamak amacıyla anlatılırlar. Ancak hikayenin bir anlatım biçimi olması insanların kendilerini, yaptıkları işi veya hedeflerini de hikayeleştirmelerini sağlamıştır. Bu sebeple hikaye anlatıcılığı günümüzde her alanda kullanılabilen bir anlatım işidir.

Hikaye anlatıcılığının kullanıldığı alanlar şunlardır;

Eğitim: Hikaye anlatıcılığı günümüzde eğitim için öğretmenler veya eğitimciler tarafından kullanılmaktadır. Öğrencilerin anlatılan hikayelerden ders çıkarması ve bilgi edinmesi amaçlanır.

Reklam ve Pazarlama: Son zamanlarda hikaye anlatıcılığından reklam ve pazarlama sektörü de yararlanmaktadır. Firmalar ürünlerini veya verdikleri hizmetleri hikayeleştirerek reklamlarını yapıp müşterilerine sunarlar.

Politika: Politika hikaye anlatıcılığının kullanıldığı alanlardandır. Politikacılar hedeflerini insanlara anlatırken belirli bir hikaye paylaşarak insanların o hikayeye inanmasını ve o yöndeki beklentilerinin artmasını sağlarlar.

İş hayatı: İş hayatı hikayelerden en fazla yararlanılan alanlardandır. Şirketler bir projeleri olduğunda bu projeleri hikayeleştirerek ortaklarına veya müşteri adaylarına sunarlar. Bu sayede de projelerinin daha etkili olmasını sağlayabilirler.

Sağlık: Sağlık sektöründe özellikle psikoloji üzerine çalışılan alanlarda hikaye anlatıcılığından yararlanılır. Hastaların oluşturulan hikayeyi dinleyerek tepki vermesi veya kendi hikayesini anlatması istenir.

Televizyon: Televizyon ekranlarında yayınlanan dizi ve filmler bir tür hikaye anlatıcılığıdır. Gerçek olan ya da gerçeklik payı olan olaylar hikayeleştirilerek insanlara aktarılır.

Öğrencilik: Hikaye anlatıcılığını kullanan kişiler arasında öğrenciler de bulunur. Öğrenciler sunum hazırlarken, ikili ilişkilerde, mülakatlarda hikayelerden yararlanırlar.
Bu alanlara ek olarak hikaye anlatıcılığı iletişim, teknoloji ve özel yaşam alanlarında da tercih edilebilir.

Hikaye Anlatıcılığının Püf Noktaları

Hikaye anlatıcılığını anlamak için öncelikle hikayenin ne olduğunu bilmek gerekir. Hikaye bir olayın zaman, yer ve kişi gibi öğelerden yararlanılarak anlatılması işidir. Geçmişten beri insanlara hikayeler anlatılarak insanların eğitilmesi ve eğlendirilmesi amaçlanmıştır. Günümüzde de eğitim amacıyla kullanımı devam etmektedir. Ancak reklam, pazarlama veya satış gibi alanlarda da hikaye anlatıcılığından yararlanılabilmektedir. 

Hikaye anlatımını bir çok kişi yapabilir ancak önemli olan etkili bir şekilde hikaye anlatabilmektir. Dinleyicinin dikkatini çekmeyen monotonlukta anlatılan hikaye dinleyicilerin uyuklamasına veya hikayeyi dinlememesine sebep olabilir.

Bunun için anlatılan hikayenin içten olması ve dikkat çekecek öğelerden oluşması önemlidir. Ayrıca seçilen hikayenin bir konuyu anlatması gereklidir. Bir amacı taşımayan hikayenin hedeflenen kitleye bir yarar sağlaması mümkün olmaz.

Hikaye anlatımında dikkat edilecek diğer noktalar ise doğru ses tonu, dinleyicinin dikkatini çekecek öğeler içermesi, bir sonucu içermesi ve hikaye çeşidine bağlı olarak samimi veya ciddi bir üslubun belirlenmesi gerekir.

İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olur?

Hikaye anlatımı belirli bir amaç için yapılır. Bu amaç eğitmek, müşteri çekmek veya fikirleri benimsetmek gibi amaçlar olabilir. Bunun için yapılan hikaye anlatımı etkili olmalıdır. Bunun içinde hikaye anlatımı yapan kişilerin hikaye anlatıcılığında iyi olmaları ve gerçekten o hikayenin dinleyicilere hitap edebilmesini sağlamaları gerekir. Daha iyi bi hikaye anlatıcı olmanın en önemli aşamalarından biri de alanında uzman kişilerden eğitim almaktır.

İyi bir hikaye anlatıcısının sahip olması gereken özellikler ve yapması gerekenler şunlardır;

İyi bir hikaye anlatıcısı olunması için öncelikle samimi olunması gerekir. Bir hikaye anlatan kişi dinleyicilerine samimi yaklaşmalı ve yaptığı anlatımda bunu yansıtmalıdır. Özellikle iş hayatında yapılan hikaye anlatımlarında kişilerin kendilerini farklı tanıtmamaları ve kusursuz görünmek adına garip durumlara düşmemeleri gerekir.

İyi hikaye anlatıcılarını örnek almalıdır. Hikaye anlatımını etkili olması için anlatıcının iyi hikaye anlatıcılarını örnek alması gerekir. Anlatıcıların hikayeye başlama tarzları, ses tonları ve vurgulamalarının nasıl olduğunu inceleyerek onların yaptıklarını yapmaları gerekir.

Hikayeye etkili bir şekilde giriş yapmalıdır. Bunun için hikayenin başlangıcında dinleyicilere bir soru yönelterek hikaye anlatımı yapılabilir. Hikayenin başında ilgi çekmeyecek detaylara yer verilmesi veya sönük bir şekilde başlaması dinleyicilerin hikayenin sonunu dinlememelerine neden olabilir.

İyi bir hikaye anlatıcısı hikaye belirlerken karakterlerinin insanlara hitap edebilecek karakterler olmasına önem vermelidir. Çünkü hikaye dinleyen kişiler hikayedeki karakterlerle bir bağlantı kurmak isteyebilirler. Böylece anlatılan hikayenin anlaşılması da kolaylaşmış olur.

Doğru hikaye ile doğru kitleye ulaşmaya çalışmalıdır. Hikaye anlatıcısı çocuklara bir hikaye anlatımı yapacaksa onların dünyasına yakın olaylara sahip bir hikaye belirleyerek anlatmalıdır. Bu sayede anlatılan hikayeden verim alınabilir. Aynı şekilde yetişkin kişilere anlatılacak hikayede de onların ilgi duyabilecekleri bir konunun seçilmesi gereklidir.
Karakter sayısının az olduğu hikayeler seçilmelidir. Öğrenciler için yapılan hikaye anlatıcılığında öğrencilerin hikayeye girebilmesi için anlatılan hikayede karakter karmaşasının olmamasına dikkat etmelidir. Böylece çocuklar karakterlerin neler yaşadığını anlayabilirler ve hikaye anlatımı sonrasında yapılan sohbetlerde sorulara daha net cevaplar verebilirler.

Hikaye anlatım üslubunu anlatılacak hikayeye uygun olarak belirlemelidir. Ciddi bir konunun hikayesini anlatıyorsa esprili bir anlatım yapmaması gerekir. Aynı şekilde eğlenceli olayların hikayesini anlatması durumunda da ciddi durmaması ve eğlenceli bir anlatım yapması gerekir.

Kaynak: İstanbul Boğaziçi Enstitüsü.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi