KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 25-01-2023 15:15

Bir Kitap: Bir Kitap: Ahitler /Margaret Atwood

Yazan: Burcu Ekinci -BİR KİTAP: AHİTLER / MARGARET ATWOOD

Bir Kitap: Bir Kitap: Ahitler /Margaret Atwood

BİR KİTAP: AHİTLER / MARGARET ATWOOD 

En beğendiğim feminist yazar olan Margaret Atwood ile selamlar. Ödüllü Ahitler kitabı daha önce okuyup yorumladığım "Damızlık Kızın Öyküsü" kitabının devamı. Sonu ütopyaya evrilse de aslında bir distopya Ahitler. Kitapta anlatılanlar her ne kadar distopya olsa da hiç yabancısı olmadığımız, tam merkezinde olduğumuz, her gün biraz daha adım adım yaklaştığımız cehennemi anlatıyor bize.

Glead ülkesindeyiz.
Glead darbe sonucu teokrasi (dini yönetim) ile yönetilen bir ülke. Bu ülkede kadının adı yok! Kadınlara okuma-yazma yasak. Sadece evlenebilmeleri ve kendilerini eşlerine adamaları için eğitim alıyorlar Ne eğitim ama! Kadınların toplumdaki statülerini eşlerinin statüleri belirliyor. Yani "kocan kadar konuş" diyorlar kadına!

Kadınlardan sadece "Teyze" olanların okuması ve  yazması var. Teyze dediğimiz de rahibe gibi bir şey. Bir de misyoner "İnci Kızlar" var. Diğer ülkelere gönderiliyor ve oralarda ne kadar yardıma muhtaç ve çaresiz kadın varsa onları "sizi kurtaracağız" diyerek Gelad'a getiriyorlar.

Bir çeşit cemaat misyonerleri. Hani bu abla olanlardan! Martha'lar var bir de, onlar da sadece hizmetçi. Ve onlar dışındaki kadınların tek amacı çocuk doğurmak bu ülkede. Doğuramazsa eğer bunu onlar için Damızlık Kızlar yapıyor.

Ülkedeki sistemi ilk kitap bir damızlık kızın gözünden anlatıyordu. Bu kitap da Gelad tarafından kaçırılmış, hayatta kalmak adına sisteme ayak uydurmuş ve Glead ülkesinin kurucu teyzelerinden olan çok zeki bir kadının ve iki şahit kızın gözünden anlatıyor. Iki şahit kızdan biri Glead'da doğup dini dognalarla büyümüş bir kızken diğeri de Kanada'dan Glead'a getirilen ve Tanrı inancı olmayan bir kız. Üç farklı kadının gözünden anlatılan ve  Duvar'ı yıkmak isteyen özgürlüğe susamış kadınların varoluş mücadelesi...

Bu arada "Duvar" demişken varoluşçuluğun kurucusu Fransız filozof ve yazar J.P. Sartre'ye bir selam çakmadan geçemeyeceğim! 

Okuduklarım çok dehşet vericiydi. Ve aynı zamanda dehşet güzeldi. Hem zihnime hem ruhuma tesir eden çok nadir kitaplar arasında yerini aldı bu kitap. Eğer susar ve üç maymunu oynamaya devam edersek başımıza gelmesi yüksek muhtemel olan hatta hafiften ayak seslerini işitmeye başladığımız bir dini yönetimin korkunçluğunu gözler önüne sererken, bir taraftan da el ele verdiğinde dünyayı yerinden oynatan kadınların gelecek özgür nesillere nasıl bayraktarlık ettiğine tanık oluyoruz bu kitapta.

Lütfen bu iki kitabı okuyun.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi