ÖYKÜ
Giriş Tarihi : 12-05-2023 19:55   Güncelleme : 12-05-2023 19:59

Topuklu Ayakkabı / Gülcan Mülayim

Yazan: Gülcan Mülayim -TOPUKLU AYAKKABI

Topuklu Ayakkabı / Gülcan Mülayim

TOPUKLU AYAKKABI

Geçtiği zamanın içinde nereye varacağını bilmeden süslü topuklu   ayakkabılarından  vazgeçmeden  yürüdüğü yolun sonunda kendini ucu bucağı olmayan tarlada maydanoz biçenlerin arasında buldu. Sarı saçları rüzgârda savruluyordu. Emek verenlerin, alın teriyle kazananların, küçük görünen ama koskoca yüreklerin  oluşturduğu bereket sofrasıydı burası.

Hayatın ağız tadı denen yerinde gülümseyen gözlerin, mutluluğun çeşmeden akan suyun berraklığı kadar saf dokunduğunda  acıtmayanların olduğu. Her mevsimin tonunun ağaçların dallarında resmedildiği, çerçevenin en güzel köşesinde  yaşayanların  biriktirdiği anılar ve yaşanmışlıklar; acısıyla tatlısıyla  hüznüyle neşesiyle  harmanlanmış. Meraklı gözlerden uzak. Ocakta kaynayan çayın  demindeki ahenk gibi tutarlı.

Havayı saran maydanoz kokusu rüzgârla daha da artıyordu, bedenleri  yorulan nasır tutan  yeşile boyanan ellerin ağaç altında dinlenme vakti geldiğinde, topuklu  ayakkabılarıyla  tarlada yürümeye çalışan kadına bakıyorlardı. İstifini  bozmamaya çalışsa da zorlanıyordu yürümekte, “Hey, diye!” seslendiklerinde işine gelene cevap veriyordu.

Sarı saçlarındaki tokası toprağa düştüğünde,  koşup almaya çalışan çocuğu itip tokayı eline aldığında, çevredekilerin şaşkın bakışlarına aldırmadan, biçilen maydanozların üstüne basa basa yürümeye çalışıyordu.

İyilikle mayalanmışların arasına girip sadece topuklarını göstermeye çalışmıştı. Boşluklarını doldurmak için küçük büyük demeden ezip geçmenin normal olduğunu zannediyordu. Belli ki insanlık denilen  nasipten pay almamıştı.

Dalların arasında saklanan gerçekliğin ne olduğuna bakmak isteyen kelebek uçarak tarlaya ulaştığında, sevgiyle  kenetlenenlerin arasındaki kara çalıların barınamayacağının  memnuniyeti içinde kanatlarını çırparak adını topuklu koyduğu kadının savrulan saçlarının arasından geçerek iyiliğe yol aldı.

Editör: Nezihat Keret 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi