KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 18-12-2023 17:22

Bir Kitap: Üç Ölü Domuz / Halit Boztepe

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: ÜÇ ÖLÜ DOMUZ / HALİT BOZTEPE

Bir Kitap: Üç Ölü Domuz / Halit Boztepe

BİR KİTAP: ÜÇ ÖLÜ DOMUZ / HALİT BOZTEPE

Hainlik insanın içine sinmişse, yıllar geçse de, bu özelliğinden vazgeçmez insanoğlu. Yıllardır, hatta yüzyıllardır, tarih boyunca savaşlarda yenik düşen insanlar ya da ülkeler, günün birinde intikam alınacak düşünceleriyle yatıp kalkarlar. Hayal kurarlar. Hayallerinin gerçekleşmesi için sinsi sinsi planlar yaparlar. Oysaki, bir şeyi hep unutuyorlar; hainliğin sonu hüsrandır.

Derler ya; “babanıza bile güvenmeyin” diye.  Ne de doğru söylemiş atalarımız. En yakınımızdakilerle, yıllar boyunca aynı uğraş üzere savaş verirken veyahut da başına ya da başlarına bir şey gelmesin diye kendimizden ödün verirken bir bakarız ki, en olmadık, en beklenmeyen anda başımıza çoraplar örmek için hinlik yapıvermiş/ler.

Baş komiser Kabil, akıl almaz bir olayın başında gözlerini açar ve gördüğüne gözü inanmaz, aklı ona kâr etmez. “Nasıl yani, neden böyle bir şey, amaç nedir, üç ölü domuz da ne demek oluyor, vahşetçe parçalanan cesetlerin belirli uzuvların domuzların içinde saklanması da ne oluyor, neyi temsil ediyor bu yaşanılan ya da yaşatılanı yaşatanlar?” gibi bir sürü soru içimde kaybolur Kabil ama, olanlar  anlam kazanırken gördükleri karşında, adeta küçük dilini yutuyor. Okuyanların da yutmaması mümkün değil.

Peki ama, insanı hayrete düşüren şeyler, nelerdi?

İnsanlığa örnek olacak; “Habil ile Kabil” olayını ve tarihte önem taşıyan; “Üç Krallık Savaşı‘nı” duymuşsunuzdur.

Belki şimdi, bu tarihi olayların “Üç Ölü Domuz“ cinayetiyle ne ilgisi olduğunu düşünüyorsunuzdur. Evet, yazar, muazzam bir şekilde olayları ilişkilendirmiş. Tarihin gizli sırlarına değinip, her gizemde detay arayarak Başkomiser Kabil'in mantıklı hareket etmesini sağlamaktadır. Yazar, tarihin intikamını almak isteyen hainlerin sonunun nasıl hüsran olacağını gözler önüne sermiş.

Kabil cinayetin iç yüzünü öğrenmek için nasıl bir iz sürüyor? Katilleri bulduğunda neler yaşayacaktır?

Hain kimdir ya da kimlerdir?

“Üç Krallık Savaşı” nedir kimler arasında olmuştur? “Üç Ölü Domuz” cinayetiyle bu savaş arasında nasıl bir bağlantı vardır?

Edebi ve felsefi anlatımıyla, doğanın insanla olan ilişkisini ve doğanın nasıl yok edildiğine değinen “Üç Ölü Domuz” kitabında, bu soruların cevaplarını naifçe bulabilirsiniz.

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi