KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 27-07-2023 23:30

Bir Kitap: Kafamda Bir Tuhaflık / Orhan Pamuk

Yazan: Mutlu Akçay -BİR KİTAP: KAFAMDA BİR TUHAFLIK / ORHAN PAMUK

Bir Kitap: Kafamda Bir Tuhaflık / Orhan Pamuk

BİR KİTAP: KAFAMDA BİR TUHAFLIK / ORHAN PAMUK

Kafanızda bir tuhaflık oluşacak gerçekten  okurken bu kitabı. Çocukluk, gençlik veya orta yaşı 70'ler 80'ler ve 90'lara denk gelenler kendinden hayatlar bulacaklardır bu kitapta. O dönemlerin İstanbul'una göç eden Anadolu insanlarının gecekondu hayatlarını ve yaşam mücadelelerini anlatan bu kitabı okurken Yeşilçam'ın yetmişler sonu ve seksenler başındaki filmlerden birini izliyor gibi oluyorsunuz adeta. Dili oldukça sade ve akıcı yazarın bu kitapta.

Hızlı göç alan İstanbul'un gittikçe kozmopolitik hâl alması, 71 muhtırası, 80 darbesi o dönemlerdeki sağ, sol, alevi, Kürt, devrimci olaylarını tarafsız üçüncü göz ile anlatıp kimseyi zan altında bırakmamaya özenle dikkat eden yazar, baş kahraman Mevlüt'ün çocukluğunda babası ile yoğurtçuluk büyüdüğünde ise bozacılık yaptığını ve çektiği zorlukları anlatır.

Mevlüt amca oğlunun düğününde bir kıza vurulur ve ona üç sene aşk mektupları yazar sonunda da kızı kaçırmaya karar verir ancak amca oğlunun oyununa gelip, Konya Beyşehir'den İstanbul'a geldiğinde kızın ablasını kaçırdıklarını anlar ama Mevlüt bu kızı da sever ve mutlu evlilikleri olur.
Ama kader 20 sene sonra ne mi yapar ilk başta kavuşturmadığı bu ikiliye?

Tüm bunları merakla okurken 99 depreminde yaşananlar göz önüne serilir ve o günlere geri götürür yazar bizleri. 
Kırk yıldır yoksulluk çeken ve tek odalı gecekondusunda yaşayan Mevlüt'e sonunda kader  güler ve iki kızını öncesinden evlendirmiş olan Mevlüt artık dairelerinde ikinci hanımıyla yaşamaktadır ama o hâlâ bozacılığı,  büyüyen ve kültüründen uzaklaşan İstanbul'a inat devam ettirmektedir. 
Nostalji tadında bir roman.

Zaman tüneline binip yetmiş, seksen, doksanlara giderek çocukluğu ve gençliğindeki ülkeyi İstanbul'u tekrar hatırlamak isteyen kitap severler buyurun ziyafete ...

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi