KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 17-08-2023 15:09   Güncelleme : 17-08-2023 15:43

Bir Kitap: Beyaz Kale / Orhan Pamuk

Yazan: Mutlu Akçay -BİR KİTAP: BEYAZ KALE / ORHAN PAMUK

Bir Kitap: Beyaz Kale / Orhan Pamuk

BİR KİTAP: BEYAZ KALE / ORHAN PAMUK

17. yy'da Türk korsanlar tarafından tutsak edilen bir Venedikli ve kendisine birçok yönden benzeyen bir Türk. Köle olarak bu Türk'e satılan Venedikli köle astronomiden, fizikten ve resimden anladığını iddia eder ve sahibiyle yıllar boyunca birbirleriyle fikir alışverişinde bulunurlar. Avrupa usulü masayı getirten köle,  sahibi Türk'ü masaya oturtur ve karşılıklı birçok konuyu ele alırlar.

Çocuk padişaha bir şekilde kendini göstermesini başaran Türk hoca muneccimliğe kadar yükselmeyi başarır ama bunu sadece kendine atfeder. Oysaki kölesinin çok etkisi olmaktadır. Zaman içerisinde bu durumu fark eden padişah Venedikli köleyi keşfeder ve ona değer vermeye başlar. Köle ile hoca arasında ise kıskançlıklar baş göstermeye başlar içten içe.

Padişah bu ikiliden Avrupa'yı sarsacak çok etkili silah yapmalarını istemektedir. İkilisi ise yıllar içerisinde çalışmalarının neticesinde devasal topu yapmayı başarırlar ve savaşa giderken bu devasal topu da götürürler. Ancak dedikodular hiç bitmez, uğursuzlukla itham edilirler. Venedikli bir gayrimüslim köleye güvenilmeyeceği ağızdan ağıza dolanır.

Peki bu savaş ve dönemin padişahı kimdir?
Venedikli köle, İtalya'daki ailesine ve sevgilisine kavuşabilecek midir, yoksa tüm yılları İstanbul'da mı olacaktır? Tüm bu soruların cevabı tabii ki kısa olan tarihi  romanımızda.

"Sessiz Ev" romanımızdaki üç torundan biri olan tarihçi Faruk Davrinoğlu kaleminden yazılmış kitabımız.

Tarih ve edebiyat seven okurlarımıza iyi okumalar efendim.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi