GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-07-2023 23:55   Güncelleme : 31-07-2023 18:33

Truva Edebiyat Dergisi İmtiyaz Sahibi Sami Çelik Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi

Yazan: Hamiyet Su Kopartan -GUINNESS REKORLAR KİTABI’NA EDEBİYAT ALANINDA GİREN İLK TÜRK YAYINCI 

Truva Edebiyat Dergisi İmtiyaz Sahibi Sami Çelik Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi

GUINNESS REKORLAR KİTABI’NA EDEBİYAT ALANINDA GİREN İLK TÜRK YAYINCI 

Sami Çelik Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi.

1989 yılında 21 yaşındayken Emre Yayınları’nı kurup yayıncılık faaliyetlerine başladı. O dönem Basın - Yayın Birliği'nin en genç yayıncısı olan Sami Çelik aslen Kastamonulu olup bir yaşından itibaren İstanbul’da yaşamaktadır. 

1992 yılında Kazım Karabekir’in o güne kadar yayımlanamayan, yasaklanan, yakılan hatıralarını art arda yayımlamaya başlayınca dikkatleri üstüne çekti.

Kazım Karabekir Paşanın arşivini Osmanlı Türkçesinden Türkiye Türkçesine ve Latin Kökenli  Türk Alfabesine çeviren damadı Prof. Dr. Faruk Özergin ile on bir yıl çalışıp 37 kitabını çıkardı. 

28 Şubat döneminde mahkemeye çıkarılan Sami Çelik ve hemen öncesinde de  yetmiş yaşın üstünde olmasına rağmen Prof. Dr. Faruk Özergin mahkum edildiler. 

Prof. Dr. Faruk Özergin’in mahkumiyet kararı sonradan denetimli serbestliğe çevrildi. 

Sami Çelik’e siyasi, askeri, ekonomik baskılar uygulandı. 30 yaşında terörün ve çatışmanın en şiddetli yaşandığı bölgeye asker olarak gitti. Beş arkadaşı şehit düştü.

28 Şubat döneminin meşhur paşası Çevik Bir ile Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin’in Basın Savcılığı'na baskısıyla askerdeyken bulunduğu üs bölgesinden askeri konvoyla alınarak bulunduğu bölgenin şehir merkezine getirilip Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alındı.

Askerliğini yaptığı dönemde evine ve iş yerine sürekli tebligatlar gönderildi. Polis ve asker gönderilerek çalışanları ve biri üç, diğeri beş yaşında bıraktığı iki çocuğuyla eşi tedirgin edildi.

Askerden geldiği hafta savcı karşısına çıkarıldı. Siyasi otorite tarafından uygulanan siyasi, askeri, ekonomik baskı devam etti.

2004 yılında Truva Yayınları’nı kurdu. Daha sonra da yayınevi bünyesinde  kurduğu haber sitesiyle yedi yıl gündemin nabzını tuttu.

Bugün tanınmış birçok yazarın ilk kitabı Truva Yayınları imzası taşır. 

Sami Çelik; yayımladığı tüm kitaplarının ve yayıncılığı bünyesindeki tüm kalemlerin televizyon, televizyon dizileri, internet ortamında reklamını yaparak tanınmasını sağladı. 

Kurduğu Truva Kitap Kulübü Facebook Grubu’nda yetenekli, genç kalemlerin kendini özgürce ifade edebileceği bir alan oluşturdu.  

2021 yılında Truva Edebiyat Dergisi (e-dergi ) ile gruptaki yetenekli, genç kalemlerin yazılarını yayımladı. Truva Edebiyat Dergisi iki yılda edebiyat dergileri içinde, okunma ve takip olarak en üst seviyelere girmeyi başardı.

Emre Yayıncılık ve Truva Yayıncılık bünyesinde ünlü isimlerle kitap çıkarsa da o yetenekli kalemleri keşfetmeyi ve onlara edebiyat alanında yer vermeyi amaçlıyor. 

Okuma oranı düşük olan Türkiye’de edebiyatın ve şiirin sevilmesini hedefliyor.

Truva Edebiyat Dergisi içindeki yetenekli, genç kalemlerin şiirlerini, öykülerini, deneme ve söyleşi yazılarını hem kendi seslendirerek ve hem de kurduğu gruptan başarılı isimlere seslendirterek kalemlere destek oluyor.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok program yapma, şiir yorumlama daveti alsa da Sami Çelik; her defasında şair, yazar, yorumcu olmadığını; yayıncı olduğunu vurguluyor. Amacının değerli kalemleri ülkemize ve Truva Edebiyat Dergisi üzerinden Dünya’ya duyurmak olduğunu söylüyor. Bunun için de ayrıca "Öykü Yarışması" düzenliyor. Yurt içi ve yurt dışından katılımın olduğu yarışmada yeni kalemlerin öne çıkmasını sağlıyor. Edebiyatımıza büyük katkısı olan bu yarışmada yazarların seslerinin duyrulmasını sağlıyor.

Truva Edebiyat Dergisi’nde eserini paylaşan bir kalem, bir saat sonra eserinin yorumlanıp klipleştiğini görebiliyor. 

Truva ve Emre Yayınları sahibi, Truva Edebiyat Dergisi imtiyaz sahibi olan; iki yılda beş yüzden fazla seslendirme ve yorum yapan, Guinness Rekorlar Kitabı’nın Edebiyat alanında "S" maddesinde 801 numarayla yer alan, ilk Türk yayıncı Sami Çelik’i tebrik eder; Truva Edebiyat Dergisi ailesi olarak başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi