DENEME
Giriş Tarihi : 10-11-2022 14:22

Tersine Dünya

Yazan: Hamiyet Su Kopartan - TERSİNE DÜNYA

Tersine Dünya

TERSİNE DÜNYA

Kul olma bilinciyle dua etmek, hakkıyla kulluk edememenin samimiyeti ve utancıyla tövbe etmek, önemli olayları hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla kandiller kutluyoruz: Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Mevlit Kandili.

Kandil günü daha gelmeden yapılacak dualar, kılınacak namazlar anlatılıp kandile hazırlanırken bir kısım insanlar da dinde kandil diye bir şeyin olmadığını, tüm bunların batıl inanç olduğunu söyler.

Evet, dinimizde kandil gecesi yok fakat olmadığını bildiği hâlde günler öncesinden işlerini ona göre düzenleyen bir toplum var ve bu toplumun kandil sevinci yaşamasında da hiçbir sakınca yok. Kandil günü diye simit, süt, helva, lokma dağıtmanın hiçbir sakıncası yok.

Kandiller içinde Türk Milletinin en sevdiği kandil de Mevlit Kandili. Bunda halk arasında Mevlit olarak bilinen Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-Necât adlı mesnevisinin büyük rol oynadığını düşünüyorum. Bir çocuk mu doğdu, Mevlit okunur. Sünnet, düğün merasimi mi yapılıyor, Mevlit okunur. Kötü bir şey mi oldu, onu savmak için Mevlit okunur.

Kültürel değerlerimizden birçok unsur, batıl inanç olduğu gerekçesiyle atıldı. Son yıllarda garip garip eğlenceler görüyoruz.
Yabancı dizilerde seyrettiğimiz bekarlığa veda partisi, bize de gelmiş, hoş gelseymiş! 

Bembeyaz kıyafet giyinen kızlar bir araya gelip renkli renkli yanıp sönen lambalar altında eğleniyorlar. İlk anda uhrevi alemden gelmiş gibi görünen, nurani kızların yakın çekimi daha ilginç. Bembeyaz giyimli, bembeyaz baş örtüsü özenle takılmış kızın biri en ortada; ne kadar altın bilezik varsa takmış. Diğer bembeyaz giyimli, bembeyaz baş örtüsünü özenle takmış kızlardan üçü gelinin sağ tarafında, üçü sol tarafında. Aniden gelen bir müzik sesinin komutuyla gelin hanım şampanya patlatıyor. 

İlk gördüğümde garipsemiştim, sonra ne olduğunu anladım. Bride etiketiyle paylaşılıyor. 

Düğünden önce yapılan bu parti, kızların bekarlığa veda partisiymiş. Gelin hanım bride, yanındaki kızlar da nedimeleriymiş. Ellerinde patlattıkları şişeler de şampanyaymış ama alkolsüz; ama İslami kesim için özel üretilen şampanyaymış.

Gelin kız hamamı, kız başı, kına gecesi gibi gelinin kendini özel hissetmesi gereken günler ve eğlenceler yerini bride partisine bırakmış. “İslami organizasyonlar” almış başını gidiyor. 

Biz kültürel değerlerimizi küçümseyerek, halk inanışlarını batıl diye aşağılayarak geriye ittikçe başka kültürlerin değer ve inançları yerleşiyor hayatımıza. Halit Ziya Aşk-ı Memnu’da, Reşat Nuri Yaprak Dökümü’nde batılılaşma ve modernleşmenin yanlış anlaşılmasının fertleri ve toplumu uçuruma sürüklediğinden bahseder ki hâlâ hakkıyla anlaşılamamış.

Bizim anlamadığımız, değerini bilmediğimiz, ötelediğimiz Mevlit yani Vesîletü’n-Necât şairi Süleyman Çelebi, Unesco tarafından 2022 yılında anılacak.

        

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi