DENEME
Giriş Tarihi : 05-06-2023 21:44

Olmak / Kemal Tekir

Yazan: Kemal Tekir -OLMAK

Olmak / Kemal Tekir

OLMAK

Günümüzde insanlar, “olmak” eğilimi ile, “sahip olmak” eğilimi arasında bocalıyorlar. 
Olmak eğilimi, kendini her alanda geliştirmek, özü, sözü bir olmak, ilkeli, tutarlı, erdemli, onurlu, adaletli vicdanlı, kısacası “kâmil insan” olmaktır. 

Sahip olmak eğilimi ise, mal, mülk, servet, şan, şöhret sahibi olmak için kendini paralamak; bencil, açgözlü, doyumsuz olmaktır. 
İnsanlar “sahip olma” eğiliminden, “olma”eğilimine doğru köklü bir değişiklik yaparlarsa; korku, endişe, özgüvensiz lik, fitnelik,fesatlık, kıskançlık, tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük gibi olumsuz duyguların yıpratıcı etkilerinden kurtulurlar.

Olmak eğilimli insanlar her şeyi kendi bütünlüğü içinde değerlendirir; karşılaştığı olaylarda, canlılık, hayat ve dinamizm, gelişim ararlar.

İnsana sıcak bakar, herkesin mutlaka kusurlarının yanında iyi taraflarının da olabileceğini kabul ederler. Birikimleriyle insanlığa yararlı olmak isterler çünkü onlar sevgiyle doludurlar, sevginin şimdi ve burada yaşanabileceğinin bilincindedirler.

Bu eğilimi taşıyanlar, sahip olunan şeyleri kaybetme endişesi taşımazlar, çiçeği koparmadan, dalında sevme eğilimindedirler.
Mutlu olmanın yolu, sahip olmaktan, iyi insan olmaya doğru yönelmekle başlar, bir kişiyi sevmek onun şahsında, bütün insanlığı sevmektir.

Editör: Dilek Tuna Memişoğlu 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi