KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 09-10-2023 16:34

Bir Kitap: Forbes Cinayetleri / Mehmet Anıl

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: FORBES CİNAYETLERİ / MEHMET ANIL

Bir Kitap: Forbes Cinayetleri / Mehmet Anıl

BİR KİTAP: FORBES CİNAYETLERİ / MEHMET ANIL

"Yaz kızım, altı kişinin öldürüldüğü Forbes cinayetleri zanlısı olarak yargılanan doktor Ferit Özerdem artık ölmeye başladığı için gelip teslim olmuştur."

"Diyeceğim başka bir şey yoktur Hakim bey."

Buca Forbes Caddesi, Güneş apartmanında büyük bir facia yaşanır. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler apartman sakinlerinden altı kadını vahşice katletmiştir. Yapılan tüm incelemeler sonuçsuz kalacak, katil ya da katillere ulaşılamayacaktır.

Aradan geçen yirmi dokuz yıl, on bir ay, yirmi dokuz gün sonra, emekli bir doktor olan Ferit Özerdem bu faili meçhul cinayetlerin zanlısı olarak teslim olur ve onu bu cinayetlere iten sebepleri mahkemede kendi anlatımıyla öğreniriz kitabı okudukça.

Sahaf olan değerli dostum Ocan'ın tavsiyesi ile aldığım bu kitapta bol bol İzmir’in sokaklarında dolaştım. Kemeraltı, Alsancak, Konak ve Buca hiç de yabancı olmadığım mekanlar. Bir polisiye gerilim diye düşünebilirsiniz belki de ama aslında oldukça etkili bir psikolojik eserdi. Doktor Ferit'i tanıyınca ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Başarılı bir eğitim-öğretim hayatı sonrası doktor olan Ferit, uzman cerrah olması beklenirken bir kasaba doktoru olmayı seçer. Yakın çevrenin tek doktorudur.

Bu genç ve yakışıklı adam bir anda herkesin gözdesi olur. Evlilik çağında kızları olan aileler etrafında pervane olsalar da, Ferit özgürlüğüne o kadar düşkündür ki hiç birine yüz vermez. Yaşadığı birkaç ilişkide de aradığını bulamayınca bir hayal dünyasında yaşamaya başlar özgürlüğünü. Bu hayalleri öyle bir boyuta gelir ki zihninde mükemmel bir kadın yaratır. “Rüya” adını verdiği bu kadın öylesine mükemmeldir ki, gerçek hayatta karşısına çıkan hiçbir kadın onu mutlu edemez. Ta ki bir gün vapurda Hülya ile tanışana kadar...

Rüya kadar hatta ondan daha mükemmel olan Hülya, kısa süre de Ferit'in hayatının merkezini ele geçirir. Gün geçtikçe ilerleyen ilişkileri evlilik yoluna girdiğindeyse bunalımları başlar Ferit’in. Eski özgür ve yalnız günlerini özlemiştir. Sonrasında yaşananlar ise vahşi cinayetlerin adım adım yaklaşmasıdır.

Ferit’in ailesi ile olan ilişkisi de var hikayenin içinde;

Oğlu ile kasaba da yaşayan, oldukça sert ve  disiplinli bir baba…

Eşinin sert ve disiplin dolu kurallarına dayanamayarak küçük oğlu ile onları terk eden bir anne...

“Pembe Otobüs” adındaki kitabıyla “Yunus Nadi Roman Ödülünü” kazanmış bir yazar Mehmet Anıl ve “Forbes Cinayetleri” kitabı da benim Mehmet Anıl ile tanışma kitabım oldu. Severek okudum ve herkese tavsiye ediyorum.

"Benim itirazım cezalandırılmaya ya da yaşım ve sağlık durumum göz önünde tutulduğunda cezanın miktarına değil. İtirazım cezanın felsefesine... Beni, bana özgü başka bir hukukla yargılayacaksın hakim, çünkü ben bir özgürlük savaşçısıyım."

Editör: Serhan Poyraz 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi