SÖYLEŞİ
Giriş Tarihi : 10-11-2023 20:06

On Kasım / Ümmügülsüm Hasyıldırım

Yazan: Ümmügülsüm Hasyıldırım -ON KASIM

On Kasım / Ümmügülsüm Hasyıldırım

ON KASIM

Tarih, Hakk Teâlâ'nın  toplumlara emanet ettiği bir değeri daha 10 Kasım 1938 yılında bağrına hapsetti. Emanetim benimdir der gibi.

Şu aleme damga vuran sayılı, nadir kişilerin izlerini silmeye, kimsenin gücü yetmez. Yetmiyor da. O nasiptir çünkü.

Bazen iftiralar, bazen hatalarıyla vurmalar, bazen sözleriyle yaftalamalar. Ama hiçbiri işe yaramaz. Çünkü seçilmiştirler. Tarihin silinmeyen mührüdür onlar.

Tarih, tarihe damga vuranları not düşer. Mustafa Kemal Atatürk gibi. Bedeni toprak olsa da gönüllerde hep yaşatır Yaradan.

Sevgiyi hak etmek kolay değil. Bunu kendinden ödün vererek, vatan aşkıyla vermek hiç kolay değil. İsminden asırlarca bahsettirmek lütuf. O lütfu kazanmaksa ayrı ihsan. Anlayamamaksa hezimet.

Mustafa Kemal Atatürk, Allah'ın Türk milletine nasip ettiği ender kişilerden. Ağaç yaş iken eğilir sözünü benimseyen, doğruluğu, dürüstlüğü, çalışkan olmayı, büyüklerini saymayı, küçüklerini sevmeyi, yurdunu ve milletini kendinden bile çok sevmeyi öğütlemişti. Hedefi olan, hep ilerleyen bir nesil olmayı daha ilkolkul sıralarında öğretmişti.

Vatan sevgisini, mücadeleyi; modelleme usulüyle öğretmesi ise bugünün pedoglarının bize tavsiyesini yüz yıl önce uyguladığını gösteriyor.

Bugün 10 Kasım. Vefatının yıldönümünde; bu vatanı canımız pahasına, ilelebet koruyacağımıza, ülkemizi  iç ve dış düşmanlardan muhafaza edeceğimize, gençlerimize doğruluğu, dürüstlüğü, çalışkan olmayı, yurdunu, milletini kendinden çok sevmeyi anlatacağımıza söz veriyor, rahmetle anıyoruz. 

Editör: Serhan Poyraz 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi