SÖYLEŞİ
Giriş Tarihi : 23-03-2023 17:36

Hoş Geldin Ey Şehri Ramazan

Yazan: Abdulrahim Arslan: CEHENNEM KAPILARI KAPANDI / CENNET KAPILARI AÇILDI / HOŞ GELDİN EY ŞEHRİ RAMAZAN

Hoş Geldin Ey Şehri Ramazan

CEHENNEM KAPILARI KAPANDI / CENNET KAPILARI AÇILDI / HOŞ GELDİN EY ŞEHRİ RAMAZAN 

 

Gelişiyle birlikte kalbimizi huzurla dolduran; ruhen ve bedenen daha sağlıklı olmamızın kapılarını açan Ramazan ayı, Asrı Saadetten günümüze kadar birçok güzelliği kendinde barındırmıştır. Kur’an-ı Kerim tilavetleri, hatimler, teheccüd namazları, sahur, iftar ve oruç gibi ibadetler de ebedi kurtuluşumuza vesile olacak olan amelleri işlememize vesile olmaktadır.

Allah Resulü s.a.v. şöyle buyurmuştur:
“Azîz ve Celîl olan Allah buyurdu ki: ‘İnsanın oruç hariç her ameli kendisi içindir. Oruç ise benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim.’ Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet birisi ona söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

Muhammed’in nefsi kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Biri iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyam, 163)

Yine bir hadis-i şerifte zikredildiği üzere;
“(Ramazan ayında) Allah Teâlâ’nın her gün ve gece ateşten azat ettiği kulları vardır. Her kul için kabul edilen bir dua vardır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 12/420, nr. 7450)

Ramazan-ı Şerifin önemine dair hadisler bunlarla da sınıflı değildir. Bir başka hadisinde Peygamber efendimiz şöyle buyurmaktadır:
“Oruçlunun uykusu ibadet, susması tesbihtir. Amellerinin karşılığı kendisine kat kat fazlasıyla verilir. Onun duaları makbul, günahları mağfurdur.” (Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, nr. 23562)

Nakledildiğine göre Sahabe efendilerimiz, Ramazan ayından altı ay önce Ramazan ayına ulaşabilmek için, kalan altı ayda ise oruçların kabulü için Yüce Allah’a dua ederlerdi.
Bakara Suresi 183. Ayette Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

“Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki sakınırsınız.” (Bakara 183)
Peygamber Efendimiz Ramazan ayıyla ilgili bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayı girince şeytanlar ve cinlerin şerli olanları zincire vurulur. Cehennem kapıları kapatılır ve hiçbiri açılmaz. Cennetin kapıları açılır, hiçbiri kapanmaz ve şöyle seslenilir:

‘Ey hayır isteyen kimse, ibadete ve kulluğa gel! Ey şer dileyen, günahlarından vazgeç!’ Allah’ın ateşten azat ettiği kimseler vardır ve Ramazan boyunca bu iş her gece yapılır.” (Tirmizî, Savm, 1; İbn Mâce, Sıyam, 2)

Ramazan-ı Şerif ayı içerisinde bin aydan hayırlı olan bir geceyi de barındırmaktadır. Bu öyle bir gecedir ki o gecenin önemini yüce Allah bizlere şöyle haber vermektedir:

“Biz onu (Kur’an-ı Kerim’i) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede Rabbinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail) her iş için iner dururlar. O gece esenlik doludur; ta fecrin doğuşuna kadar...” (Kadir 1-5)
Enes b. Mâlik r.a. Resulullah s.a.v. ’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Kadir gecesi olunca Cebrail, meleklerden bir cemaat ile iner. Ayakta ibadet eden (namaz kılan) veya oturarak Allah’ı zikreden her kula dua eder ve selam verirler.” (Beyhakî, Şuabü’l-İmân, nr. 3695)

Kadir gecesi için Hz. Aişe r.a. validemiz de rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte:

“Allah Resulü, Ramazan’ın son on gününde itikâf edeceği yere çe­kilir ve ‘Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın.’ derdi.” (Müslim, Sıyâm, 40; İbn Mâce, Sıyâm, 56)

Bundan dolayıdır ki sâlih kimseler, Rama­zan ayının son on gününe giril­diğinde, her geceyi Kadir gecesi olabilir düşüncesiyle ibadetle ihya etmişlerdir.

Ramazan ayının manevi atmosferi, kalbi ve ruhu sıkıntılardan kurtarırken tutulan oruçlar ise bedenen vücudu arındırarak daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Sahabe ikliminin en güzel yansımalarının görüldüğü bu aydan, yeterince istifade etmeyi, Cenabı Mevla cümlemize nasip eylesin.
Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.

TRUVA KİTAP KULÜBÜ adına

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi