SÖYLEŞİ
Giriş Tarihi : 11-02-2024 18:06   Güncelleme : 11-02-2024 19:36

Can mı Canan mı / Ümmügülsüm Hasyıldırım

Yazan: Ümmügülsüm Hasyıldırım -CAN MI CANAN MI

Can mı Canan mı / Ümmügülsüm Hasyıldırım

CAN MI CANAN MI

Tırmanılan yokuşların dervişi, biçare gönlüme; “sabır“ diyor. Gönül sabra düçar mı bilmiyor. Sessiz gecelerin sahibiyle hemhal olmak kolay değil. Sabır meyvesi acı. Lezzeti sonunda.

Sevilen Hakk için olmayınca, hayal kırıklığına teslim oluyor gönül. Varoluş sebebinden bihaber sanki. Hayat, çıkar ilişkisiymiş gibi.  Oysa karşılıksız sevdalar huzur verir. Sevda ikliminde renk cümbüşü karşılar. İçi içine sığmaz insanın.

Kapalı kapılar ardında dönen hesaplar çetin. Oyun büyük. Dört bir yanında azılı düşmanlar. Dur durak bilmeyen, sınırı olmayan, "zafere giden her yol mübah" mantığında olan düşmanlar silsilesi. Nefis gibi, şeytan gibi,  hırs ve tamah gibi.

Beden dediğimiz emaneti sevmek, emanet olduğu bilinciyle olursa kıymetli. Bize lütfedilen hayatın sahibine şükür olur. Canı sevmek “Canan” için olur.

Lakin nefsi için birini severse; mal, mülk, eş, dost ve evladın canı için sever ki; kendisi için beklentiye girer. Karşılık bekler. Sevdiği kadar hatta daha fazla sevilmek ister. Sevilmeyince dengesi bozulur. Verdim alamadım olur. Çıkar ilişkisidir o sevgi.

Oysa Allah için olan sevgilerde menfaat yoktur. Ne yaparsa karşılıksız yapar. Çıkarsız, beklentisizdir. Duru ve saftır.

Ben bunu bir kova suda yıkanmaya benzetiyorum. Kovanın içine girersen, en fazla dizlerine kadar yıkayabilirsin. Bu karşındakini kendin için sevmeye benzer. Karşılık bekler. Bir noktaya kadar sevebilirsin. En küçük sorunda "ben" devreye girer. "Senin için neler yapıyorum, sen nasıl karşılık veriyorsun" olur. Öfke, kin ve nefret girer araya.

Tependen aşağıya dökersen kovadaki suyu, tüm bedenin yıkanır. Kuru yer kalmaz. Hücrelerine kadar sevgiyle dolarsın. Çünkü karşındakini canın için değil, Allah için sevmişsindir. Beklentisiz, karşılıksız. Ne sevdiğin için saçını süpürge ettiğin aklına gelir, ne emeklerin. Sınırsız sevgiyle kuşatılırsın.

Sevgi, asıl sahibine şükür için olunca lezzetli. Onun adına olan sevgiler bereketli. Doyumsuz sevdaların lütfu ne kadar hikmetli. Fuzuli'nin de dediği gibi:

"Cânı kim cânânı içün sevse cânânın sever,
Cânı içün kim ki cânânın sever cânın sever."

Sevgi, saygı ve huzurla..

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi