KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 21-12-2023 23:35   Güncelleme : 22-12-2023 03:21

Bir Kitap: Piyanist / Elfriede Jelinek

Yazan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: PİYANİST / ELFRIEDE JELINEK

Bir Kitap: Piyanist / Elfriede Jelinek

BİR KİTAP: PİYANİST / ELFRIEDE JELINEK

286 SAYFA

"Piyanist 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Avusturya’nın en ünlü yazarı Elfriede Jelinek’in başyapıtı. Michael Haneke’nin kitaptan uyarladığı ve 2001’de Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve büyük ödülü alan film, büyük beğeni toplamış, yankı uyandırmıştı. 
Türkiye’de 2002 yılında yayımlanan, yargılanan ve yasaklanan kitap, şimdi sansürsüz olarak yeniden okuru, huzursuz okumalara davet ediyor."

Diyor, internette bulduğum notoskitap sayfası….
Yazarla tanışma kitabımdı.

Rahatsız edici, aykırı, yer yer yorucu bir eserdi benim için Piyanist. Sevgisini baskıyla, yasaklarla hatta yeri gelince şiddetle gösteren bir anne. Otuzlu yaşlarında, baskıcı annesi ile yaşayan piyano dehası bir kız Erika. Bu ikilinin hayatını okuduk feminist şair, çevirmen, oyun yazarı ve romancı Elfriede Jelinek kaleminden.

Piyano öğretmeni Erika, annesinin kuralları ile adeta cam bir fanusta yaşamaktadır. Giydiği kıyafetten, dışarıda geçireceği vakte kadar herşey annesinin kontrolündedir.

Öyle ki, halen aynı yatakta uyur anne-kız. Tüm baskıları, yasakları kızını korumak adınadır belki ama, buram buram hastalık kokan bir ilişki bu.

Sosyal yaşamı, cinselliği her anlamda bastırılan Erika, bir öğrencisinin kendisine ilgi duyduğunu farketmesi ile bu yasak perdesini ortadan kaldırmaya karar verir. Sadistçe hatta mazoşist duygularla öğrencisine karşılık verir.

Aşırı baskıcı ailelerin, çocuklarının hayatına verdiği zararı öne çıkaran, psikolojik yönü ağır basan bir eserdi. Bir dönem ülkemizde yasak olma sebebi, halkın ahlâkını bozmak olarak gösterilmesi ile ilgili bir çift söz söylemeden duramayacağım. Bir kitabın, toplum ahlâkını bozacağı göz önüne alınırken, şu an yaşadığımız ahlâksızlıksızları ve yozlaşmaları neye bağlamak gerekir sizce?

Bilinçsiz yapılan evlilikler, herkesin anne-baba olması, teknolojinin amacı dışında kullanılması, bir kitabın anlattıklarından daha mı az zararlı?

Editör: Dilek Tuna Memişoğlu 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi