DENEME
Giriş Tarihi : 20-03-2023 15:51

Vakıflar

Yazan: Sebahat Sarıca -VAKIFLAR

Vakıflar

VAKIFLAR

Yardımlaşma yalnızca tek taraflı değildir, devletin yanında toplumunda önayak olması gerekmelidir.

Osmanlı döneminde bilinen 26 bin vakıf olduğu tesbit edilmiştir. Bunlardan birkaç örnek; " Parasını Düşüren Çocuklar Vakfı." çocukların yılda bir kez pikniğe, kırlara götürülmesi için Marbah-ı Amire Emiri Haseki Hacı Mustafa Ağa'nın 1768 de İsranbul'da kurduğu; "Çocukları Gezdirme Vakfı."

Fatma Hatun'a ait 1612 'de yetimlere Eğitim Vakfı, Urfalı Alimlerden Hasan Bin Alaeddin 1384'te "Yetimlere Yazlık Ebise Vakfı" Zeyni Hatun'a ait 1587'de "Öğrencilere bayramlık Elbise Vakfı"

Sultan Abdulaziz'in annesi Pertelniyal Sultan tarafından kurulan ve her Ramazan Bayramı'ndan  önce her öğretmene birer maaş tutarında ikramiye veren" Öğretmenlere İkramiye Vakfı."

Ayşe Revnak Hanım tarafından kururlan ve evlenmek üzere olan fakir kızların çeyizlerini alıp düğünlerini yapmalarına yardımcı olmak maksadı ile açılan "Fakir Kızlara Çeyiz Vakfı." kuruldu.

Muhtaçlara, hastalara, cüzzamlılara, görmeyenlere, dilsizlere, akıl sağlığı olmayan insanlar için açılan bu vakıflar sadece devlete dayalı değil maddi durumu iyi olan insanların da oralara yaptıkları sürekli yardımlarla toplumu ayakta tutma çabaları ve devlet ile el ele hizmet verilmiştir.

Günümüze baktığımızda buna benzer yardımların hâlâ devam ettiğini görmekteyiz.
İnsanımızı devletimizi ayakta tutan toplumdur, insanı, insan iyileştirir.

Kimi maddi gücünü kullanır kimi fiziksel ve manevi gücünü. Önemli olan acıları paylaşmak duyarsızlıktan çıkıp vicdanımızla karşılıklı oturup kendimizle hesaplaşmaktır. "Bugün bize yarın size." sözü içimize yer etmeli. Zaman acılara ve mutluluklara gebedir.

Tecrübe ile sabit yaşananlar üzerinde hâlâ düşünemiyor ve tedbir almıyorsak bu kaderi suçlu gösterip masum tavırlar sergilemek vurdumduymazlığın, tembelliğin bahanesi olamaz.

Ecdadımızın bize bıraktığı örnek mirası ayakta tutmak hem ülkemiz hem de insanımız için vazife sayılmalıdır.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi