KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 05-11-2023 19:06

Mucizeyi Beklerken / Hüseyin Uyar

Yazan: Ayfer Güney -MUCİZEYİ BEKLERKEN / HÜSEYİN UYAR

Mucizeyi Beklerken / Hüseyin Uyar

MUCİZEYİ BEKLERKEN / HÜSEYİN UYAR 

Kitap Adı: Mucizeyi Beklerken

Yazar: Hüseyin Uyar

Truva Yayınları

Bir öykü kitabından beklentiniz ne olabilir? Yaşamdan veya yaşanılandan bahsetmesi mi? Yoksa sizi zihin sanrılarına çekmesi mi?

Bütün bu soruların cevabını bulabileceğiniz öykülerin yer aldığı "Mucizeyi Beklerken" isimli eseri, Hüseyin Uyar yazdı. 

Uyar'ın zengin hayal gücü ve entellektüel birikimi, bize tamamen farklı öyküler sunmakta!..

Kitabın başında, iyi niyetli, idealist gençlerin temiz aşkları ve hayata bakış açılarını anlatan dostluk üzerine yazılmış bir öykü bulunmakta...

Tam böyle devam edecek derken, Zonguldak'taki madenci ailelerinin yaşamlarını okuyoruz. Yazar da Zonguldaklı olduğuna göre; "Bundan sonraki öyküler bu türden natüralist bakış açısıyla yazılmış olmalı." diye düşünebilirsiniz. Ama yazarımız okuyucusunu mitolojik kaynaklı bir öyküyle şaşırtıyor.

Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan  Anadolu'ya Kelt Uygarlığı da uğramıştır. M.Ö 3. yüzyıllarda Ankara'dan kuzeye, Filyos Çay'ını hedef alarak yapılan, fantastik bir yolculuktur, "Diklitaş"

Macera ve mitolojiye uygun yazılmış bu öykü; film kurgusu tandında... Sizi zaman tünelinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Zaman tünelindeki yolculuk okuyucuyu yeniden günümüz dünyasına getiriyor. Kadın erkek ilişkileri ve neticesinde, bir erkeğin ruhsal sorunlarına şahit oluyorsunuz. Acaba bu sorunlarla başa çıkabilecek mi?

Daha farklı konuların yer aldığı diğer öyküler sizleri bekliyor. Bir keşişle yolculuk yapabilir. Bir narsistin iç dünyasına tanık olabilirsiniz.

Uyar'ın abartıdan uzak ama sağlam bir kalemi var. Üslubu açık ve kolay anlaşılır. Günümüzde, özgün eser bulmak zorlaştı. 

Yazarımızın kendisine özgü; psikoloji, felsefe, mitolojik kaynaklı öyküleriyle okuyucusuna farklı bir bakış açısı kazandıran kitabını tavsiye ederim.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi