BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 06-03-2023 17:51

Kemalettin Kamu

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol -KEMALETTİN KAMU

Kemalettin Kamu

KEMALETTİN KAMU   

1901 yılında Bayburt’ta doğdu. Şair ve siyasetçidir. İstanbul Erkek Lisesi son sınıfında iken Kurtuluş savaşına katılmak amacıyla Ankara’ya geldi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde çalıştı. 1923’te İstanbul’a döndü ve yarım bıraktığı okulunu bitirdi. Anadolu Ajansında çalıştı. 1933 yılında Paris’e gitti ve orada Siyasal Bilgiler okulunu bitirdi. Türk Dil Kurumu Terim Kolu Başkanlığı yaptı. Üç dönem TBMM’de milletvekili olarak görev yaptı.     

Gurbet Şairi olarak bilinen Kemalettin Kamu’nun  ilk şiirleri Büyük Mecmua'da yayınlandı. Şiirlerini hece ölçüsü ile yazmıştır. Milli Edebiyat akımına bağlı bir şairdir. İlk şiirlerinde, vatan sevgisi, milli mücadele, sonraki şiirlerinde daha çok aşk, gurbet, yalnızlık konularını işledi.      

Yıldırım Gürses tarafından bestelenen “Gurbet” şiiri, beğeniyle dinlenmektedir.      

Şiirleri ölümünden sonra, 1949 yılında Necdet Evrimer tarafından, “Kemalettin Kamu, Hayatı ve Şiirleri” adlı bir kitapta toplanmıştır.      

6 Mart 1948 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini yuman Kemalettin Kamu’yu ölümünün 75. yılında rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi