KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 12-12-2023 19:35

Bir Kitap: Yanık Dere / Mehmet Dağıstanlı

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: YANIK DERE / MEHMET DAĞISTANLI

Bir Kitap: Yanık Dere / Mehmet Dağıstanlı

YANIK DERE / MEHMET DAĞISTANLI

Tarihi bildiğimizi sanıyoruz.  Oysa ki, hiç bilmiyormuşuz. Bilmiyoruz çünkü araştırmıyoruz. Araştırınca öğrendiklerimiz karşısında ağzımız açık kalıyor.  Gerçekten bunlar yaşanmış mı, diye hayallere dalıp gidiyoruz. Üzülüyoruz. O günler geride kalmış olsa da candır, yürektir dayanmaz. Gözlerin nemlenmemesi mümkün değildir. Şöyle günümüze baktığımızda halimize bin şükür etmekten uzak olmamalıyız.

Yanık Dere kitabında; 1914 - 1919 yılları arasındaki Türk-Ermeni ilişkileri üzerinden, Erzurum ve çevresinde yaşanan en acı olayları, işgalleri, çekilen çile ve yaşatılan eziyetleri, zulümleri, katliama maruz kalan masum ve savunmasız insanların dramını, hikayelerini anlatmaktadır, yazar Mehmet Dağıstanlı.

Kitabın kalınlığı sizi korkutmasın. O kadar gerçekçi yazılmış ki, sayfalar bitsin istemeyeceksiniz.

İsmiyle müsemma olan tarihi bir roman…

Tarihi roman sevenler bu eseri kaçırmasın diyeceğim ama aşkında herkes okumalı hiçbir cümlesini kaçırmadan…

"Mis gibi kavrulmuş kahvenin koktuğu kıraathanenin bir duvarında boylu boyunca uzanan raftaki kitaplar, enamlar, el yazması cüzler; Kerem ile Aslı, Köroğlu, Kerbela hikayeleri vardı. Marifetname vardı. Evliya Çelebi vardı. Bu, alim olmayan fakat arif olan insanlar okurdu kıraathanedeki kitapları. Okuduklarını anlatırdı. Kahvenin bir köşesinde hemen hemen her akşam meddahın anlattığı hikayeleri dinleyenler, anlatılanları başka mekanlarda paylaşırdı."

Editör: Serhan Poyraz 

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi