KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 08-10-2022 19:41

Bir Kitap: Umut / Ayşe Kulin

Yazan: Alican Ger - BİR KİTAP: UMUT / AYŞE KULİN

Bir Kitap: Umut / Ayşe Kulin

BİR KİTAP: UMUT / AYŞE KULİN 

Ayşe Kulin'in hayatından kesitler sunan serinin ikinci kitabı. İlk kitap olan Veda'da tanıştığımız Reşat Bey'in ailesinin yaşamına kaldığı yerden devam ediyoruz.

Tabii ki yılların getirmiş olduğu değişiklikler ve yenilikler ile. Son dönemin Osmanlı ailesi artık Cumhuriyetin ilk ailelerinden olma sürecindedir. Bu sürece en zor adapte olacak kişi ise Reşat Bey'dir.

Dönemin geleneksellik ve modernleşme arasında kalmışlığı Reşat Bey'in karakteriyle birleşiyor. Umut kitabında yeni bir aile ile tanışıyoruz :Kulinler. Bosna'dan Türkiye'ye göç ile başlayan Kulin ailesinin yolu ileriki yıllarda Reşat Bey'in ailesiyle kesişiyor.

Romanda en çok Sabahat ve Aram'ın aşkına üzülürken, Müslüman - Ermeni aşkına o dönemlerde nasıl yaklaşıldığını, iki milletin birbirinin gözünde nasıl değerlendirildiğini de görüyoruz.

Reşat Beylerin ve Kulinlerin birbirine bağlı sıcak aile yaşamları ise kendinizi o ailelerin birer üyesi gibi hissetmenizi sağlıyor.

Ayşe Kulin'in yine yalın anlatımı, konunun sıkıcılıktan ve tekdüzelikten uzak tamamen akıcı kurgusu bizlere keyifli bir okuma sunuyor.

"Aşk her şeyden üstündür."

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi