KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 25-11-2023 17:34   Güncelleme : 25-11-2023 17:40

Bir Kitap: Uğultulu Tepeler / Emily Bronté

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: UĞULTULU TEPELER / EMİLY BRONTÉ

Bir Kitap: Uğultulu Tepeler / Emily Bronté

BİR KİTAP: UĞULTULU TEPELER / EMİLY BRONTÉ

Earnshaw iki kız babasıdır. 
Seyahat gezisinde karşılaştığı yetim ve öksüz olan Heathcliff'i kendi ailesinden bir birey olarak sofrada tabağı bulundurur. Üvey kardeş olarak aileye gelen Heathcliff öz kardeşler tarafından hiç sevilmez. 
Hep ezik ve hor görülür.

Heathcliff ile Earnshaw'ün kızı Catherine arasında yakınlaşma olur ve aşk macerası başlar.

Lâkin Catherine onu hayal  kırıklığına uğratır.  Zengin olan ve kendine uygun gördüğü Edgar Linton ile evlenir. Hal böyle olunca aşkı besleyen Heathcliff'in yüreği nefret ve kini besler hale gelir. 
Ne zor bir durum. 
Ne acımasızca oluyor kıpır kıpır olan kalbi kor ateşte yakmak…

Ne olacaktı Catherine aşkına karşılık verseydi?
İşte bu durum intikam kapılarını aralar. Neler yaşanacaktır? Alev alan bu gemide kimlerin başı yanar?

Bu serüven Thrushcross Grange'de yer alan Uğultulu Tepeler’de bulunan Heathcliff'in evini kiralamak isteyen Lockwood’un evin hizmetlisinden duydukları doğrultusunda anlatılmıştır. Onun sayesinde biz okuyucular Earnshaw ailesiyle birlikte çiftlikte yaşayan Linton ailelerin yaşam hikâyelerine de tanıklık ediyoruz.

Emily Bronté güzel bir kurguyla yazmış. Karekter sayılarından aklım biraz karışsa da konuya adapte olunca her şey yerine oturuyor. Soysal Yayınevi en yalın haliyle çevirisini yapmış.

Psikolojik bir roman olarak bakabilirim bu esere. Ne de olsa iyi olanları kötülüğe sürüklemiş. İyilikler iyilikle karşılık bulmalı. Zıttı olan kötülükle karşılık bulursa asırlar geçse de kalpteki karanlık aklanmaz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi