KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 05-02-2023 17:28   Güncelleme : 05-02-2023 17:36

Bir Kitap: Surnâme / İskender Pala

Yazan: Dilek Altundağ -BİR KİTAP: SURNÂME / İSKENDER PALA        

Bir Kitap: Surnâme / İskender Pala

BİR KİTAP: SURNÂME / İSKENDER PALA        

"Divan şiirini sevdiren Adam" Prof.Dr.İskender Pala, "Surname " eserine de Aşkî 'den (XVI.yy.) bir divan şiiriyle başlamıştır.

"Surname" eserinde Osmanlı zamanında geçen bir hikâyede dönemin Sultanı şehzadeler için  bir düğün tertip etmistir. İstanbul’daki eski saraylarla birlikte Atmeydanı, Okmeydanı ve Divanyolu gibi mekanlar seyirlik olarak belirlenir. Her vilayetten ve her ülkeden insanlar davet edilir. Bu sırada üzücü bir hadise sadrazam şehit olur. İki rakip olan Kazasker ile Defterdar ise bir yandan Sultanın tertip edilen düğün için kendilerine verdiği görevleri yerine getirirken bir yandan şehit olan sadrazamın arkasından sadrazamlık için birbirleriyle kıyasıya mücadele etmeye başlarlar. On beş günlük düğün süreci bir anda ölümcül bir iktidar savaşına dönüşüverir. Bu savaşa, Kazasker ile Defterdarın on beş yıl önce öldürdüğü ailenin çocukları Nasrettin ve Nusrettin ile onların dostu olan Şaban istemeden de olsa dahil oluverir. Gençler, dahil oldukları bu iktidar mücadelesinde Kazasker ile Defterdarın birbirlerine karşı olan planlarını suya düşürmek ve bu savaşta ikisinin de mağlup olmaları, hak ettikleri cezayı almaları için planlar kurar. Böylece nefes nefese bir Osmanlı macerasını heyecanla okuyoruz.

Tarihî unsurların yerinde kullanıldığı, Osmanlı zamanında yaşam, bu zamanda düğünlerin nasıl tertip edildiği gibi konular işlenilmiştir. Yazarın her bölüm başına koyduğu, bölüme dair bir mesaj içeren otuz adet  kısa hikâyeleri de detaylı bir  olay örgüsünü gözler önüne sermiştir.
Romanda okura verilen en mühim mesajı:

"Kötülerin iş başında olduğu bir dünyada iyi olmak yetmez, kötülüğü ortadan kaldıracak önlemleri de almak gerekirdi."

Okuruna
"Ne yazsa okurum" dedirten bir yazar. Günümüz Türk Edebiyatı'nın güçlü kalemlerinden biri İskender Pala.
Akıcı dili, güzel anlatımı, merak ve heyecan duyguları uyandıran "Surname" eseri okuru için keyifli bir roman. 
Edebi zenginliğinin yanında, tarihi kurgusu ile de  okurunun gönlümü fethettiğini düşünüyorum.

"Surname" eseri  Bülbül'ün Kırk Şarkısı, Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk, A-71 , Kervan gibi son çıkan kitapları arasında yerini aldı.Prof. Dr. İskender Pala'nın  tüm romanlarının baskıları  yüzbinlere ulaştı. Ödüller aldı ve eserleri yabancı dillere çevrildi. Birçok ödülüyle birlikte Türk Patent Enstitüsü tarafından marka ödülüyle taltif edilip adı tescillendi.

İskender Pala okuyucularına keyifli okumalar diliyorum.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi