KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 29-05-2023 12:26

Bir Kitap: Öteki Şeylerin Tarihi / Sema Soykan

Yazan: İsmail Cuci -ÖTEKİ ŞEYLERİN TARİHİ / SEMA SOYKAN

Bir Kitap: Öteki Şeylerin Tarihi / Sema Soykan

BİR KİTAP: ÖTEKİ ŞEYLERİN TARİHİ

Öyle bir kitap aldım elime sindire sindire okumak ve anlayarak, kavrayarak, düşünerek, sorup sordurarak, merak ederek ettirerek okuturuyor kendini. Onu sevmemek, onunla arkadaş olmamak, ona eşlik etmemek mümkün değil. Hani derler ya her telden çalmak.

Kitabımız da her telden çalmış ama çaldığı her tel bilmediğimize ışık, öğrenemediğimize öğretici, aklımızda olmayana tercüman oldu. Baştan sona kimi bilip de yanlış bildiğimiz, kimi eksik bildiğimiz veya hiç bilmediğimiz birçok önemli konulara değinerek bizi bilgi sahibi ediyor...

Kesinlikle okumaya değer,  okunması gereken bir başucu güncel rehber, ansikolopedi, bilim, ilim heybesidir. Tarihten tutun deyimlere,  atasözlere kadar, aylardan tutun günlerin isimlerine kadar ki sayıların,  isimlerinin sırına,  önemine kadar; 1 saatin neden 60 dakika olarak tanimlamasina kadar ve daha birçok bilgilere yer veriyor. Anıtkabiri çok merak ederdim. Onun karış karış tanıdım. Her yapı bir önem arz ediyor. 

Kitabı okurken yazarın KEŞKE kitabı okuduğum anki tadı aldim. Yazarin naifliği kalemine yansımış. Muazzam bir araştırmacı,  araştırma sonuncunda bildiklerini bizlerle paylaşmaktan mutluluk duyan; sözün havada uçması değil kalıcı olmasını hedefleyip  yazıya alarak  belgelenmesinin daha kalıcı bir hafiza sahip olmayı sağlamakadır. 

(alıntılar)

"Kimliğimizin aklımız kişiliğimizi erdemlerimiz davranışlarımızı düşüncelerimiz belirler. "

"Menfaat ve ahlakın bir arada yaşaması mümkün değil. Çünkü menfaat yaşamak, ahlak ise yaşatmak ister."

"Neye değer verirsek ona saygı duyarız. 
İnsanın parasına değil, bilgisine, kültürüne, ahlakına değer verilmesi gerektiğini aşılayalım... Geriye bundan âlâ servet mi kalır?"

"Romanlarda sonu belirlemek yasanın elinde. Ama gerçek hayatta toplumların. Güç, kötülük yetmez, hesaplar tutmaz bazen. İyilik, empati, birlik- beraberlik, farkındalık kazanır. Kurguları başkaları yapsa da sonuçları haklar belirler."

"Kendiyle yüzleşemeyen insanlar sonunda yüzsüz olur."

"Yöntemler,  sahipler değişse de mankurtlaşmış insan arayışı hep devam ediyor."

"Halkını cehalet ile sefalete teslim eden yöneticiler yok olmaya, cehalet ve sefalete sürükleyen yöneticileri seçen halk ise köle olmaya mahkûmdur."

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi