KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 31-03-2023 17:36

Bir Kitap: On Bir / Nur Çakmakçı Algün

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: ON BİR / NUR ÇAKMAKÇI ALGÜN

Bir Kitap: On Bir / Nur Çakmakçı Algün

BİR KİTAP: ON BİR / NUR ÇAKMAKÇI ALGÜN

Geçmişimizde yaşanılan tarihi okumak çok önem arz etmektedir.  Nedendir bilmiyorum tarihi pek okuyamiyorum. Ama kimi kitaplar vardır ki anlamını çok güzel bir şekilde pekiştirerek, anlam bütünlüğünü kazandırarak, sözcükleri gözü ve beyni yormadan bir araya getirerek betimlemeyi muazzam bir şekilde nakşederek gönüldeki okuma sevgisini canlandırarak bilgi ve gizemi bir arada götüren ve heyecanlandıran kitaplar benim ilgi odağıma giriyor.

On 11 kitabı da bu nitelikte bir kitap oldu. Bilgime bilgi katan, araştırmaya,  incelemeye yönlendiren bir kitap olması yabancı olduğum,  hakkında bilgi sahibi olmadığım birçok ilime, hilme götürdü.

Sayfalar arasına alınan gizemli ve sırlı kelâmlar da yazara hayranlığım izini hissettirdi. Birçok konuya değinmesi din olsun, mitolojik bulgular olsun, tarihi ince elleyip sık dokuması olsun ne derece hayranlık bıraktığını varın siz okuyunca fark edin. 

Asırlar öncesinde İmparatoriçe Helena'nın oğlu için yazdığı bir betik bir şekilde Kayra'nın hocasının eline geçer ve tarih alanında başarılı olan Kayra'dan bu belgede nelerin yazıldığı ve sembollerin manalarını çözmesini ister. Ki Tek başına değil Enrico adında bir profesörü de yanlarında bulundurarak. Peşine düşülen önemli bulgu bir zümrüt tablettir. Bunun güçlü bir sırının olduğuna inanılıyor ve elde etmek istiyorlar.  

Üzerinde durulan bu sırlı betikte enteresan durum var ki 11 sayısının gizemliği gözler önüne seriliyor. Ve bunun ucu Kayra'ya dokunması ayrı bir merak uyandırıyor. Aynı zamanda bir başka birilerinin de bu tablettin peşinde olması hareketli anlar başlar Tarihin en önemli mekanında. 

Gizemliğini koruyan ilim ve bilim yüklü sözcüklerin hazinesi olan ve etkisinden kaldığım tarihi olan bu romanı kesinlikle okunmasını tavsiye ediyorum.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi