KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 25-11-2024 19:52   Güncelleme : 25-11-2024 20:06

Bir Kitap: Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç / Hüseyin Rahmi Gürpınar

Hazırlayan: Arzu Ortaören -BİR KİTAP: HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR / KUYRUKLUYILDIZ ALTINDA BİR İZDİVAÇ

Bir Kitap: Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç / Hüseyin Rahmi Gürpınar

KUYRUKLUYILDIZ ALTINDA BİR İZDİVAÇ / HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR

Beynin de kullanılmayan diğer bir uzuv gibi zayıf düşeceğini bilmeyerek bilgilerini artıracak, zihinlerini takviye edecek ciddilikle okumaya üşeniyorlar.

1910 yılının İstanbul'unda geçiyor hikâyemiz. Halley Kuyrukluyıldızı'nın dünyaya çarpacağı söylentisi halkın her kesiminde büyük heyecana yol açar. Kimi kapısını, bacasını sımsıkı kapatarak atlatacağını düşünür bu olayı, kimi güler geçer bu söylentiye. İnansın inanmasın herkesin dilindedir Halley.

Yaşadığı kalp kırıklıkları nedeniyle kadınlara düşman kesilen İrfan Galip; okumuş, güzel bir ailede yetişmiş, hayli kültürlü bir gençtir. Bu durumdan kendince yarar sağlamaya karar verir. Bir intikam planı tasarlar kafasında ve sadece kadınların katılacağı konferanslar düzenler. Kuyrukluyıldız hakkında bilgi vereceğini söyler mahalleliye. Oysa asıl amacı kadınların cahilliklerinden faydalanıp onlarla alay etmek, aklınca kalbini kıranlardan intikam almaktır.

İlk konferansı sonrası aldığı imzasız bir mektup, tamamen farklı bir yöne savurur genç adamı. Gizemli bir kadın, kuyrukluyıldız hakkında bilgisine başvurmuştur bu mektupla. Sonrasında ise hikâyemiz karşılıklı yollanan mektuplar, gizemli kadını bulma çabasındaki İrfan Galip ve duyguları ile akıp gidiyor.

Kitaplarında İstanbul yaşamını ele alan yazarımız toplum gerçeklerini, kadın erkek ilişkilerini kimi zaman gülümseterek, kimi zaman düşündürerek anlatır. Bu kitabında da özellikle giriş bölümünde mahalledeki kadınların kendine has konuşmaları oldukça renkli ve eğlenceli. Kadının toplumdaki yerine, cehalet ve hurafelere dikkat çektiği; sonrasında aşkın da işin içine karıştığı güzel bir okuma oldu benim için.

Son sözü yazarımıza bırakarak noktalayayım yorumu:
"Şu hikâyeyi yazmaya başladığım zaman bütün medeniyet dünyası Halley'in çarpma tehlikesine karşı heyecan içinde titreyip duruyordu. Bu korkunun pek yersiz olduğuna, bu kötü niyetli söylentilere rağmen; kimsenin başı bile ağrımayacağı konusunda önsözde güvence vermiştim. İş dediğim gibi oldu. Göz korkutucular Halley'in dünya sakinlerine bir şey hissettirmeksizin tam bir nezaketle geçip gittiğini görünce kaç zamandır bulaşıcı bir hastalık halini alan umumi korkuyu yeniden ortaya çıkarmak için dünyaya çatmak üzere yıldızın geri döneceğini iddia acayipliğine kadar varmaktan çekinmediler.
İnsanların yalancılıktaki cüretlerine bundan büyük örnek mi olur!

"Gönül kimi severse güzel odur."

"Beklemek ateşte yanmaktan daha beterdir."

"Aşk denilen şey meğer ne şiddetli bir ruh fırtınasıymış."

Gerçi ölüm ne kadar muhakkak olsa insan yine bir kurtuluş çaresi aramaktan kendini alamıyor."

"Bu memlekette kızlar için ayıp olmayan ne var acaba?"

Editör: Hamiyet Su Kopartan

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi