KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 05-06-2023 21:53   Güncelleme : 05-06-2023 22:08

Bir Kitap: İnsan(lık) Musa / Erkan Şahin

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: İNSAN(LIK) MUSA / ERKAN ŞAHİN

Bir Kitap: İnsan(lık) Musa / Erkan Şahin

BİR KİTAP: İNSAN(LIK) MUSA / ERKAN ŞAHİN

Anlayamıyorum o kimi insanları. Neden çocuklara karşı çok merhametsizler? Yıllar geçse de kafalarındaki cahilik zihniyeti hep aynı. Bir tık değişmiyor. Bir gelişme olup da yol kat benim etmiyorlar. Hani bakamıyorsanız neden kendine, eşine ve en önemlisi o çocuğa haksızlık ediyorsunuz. Çocuğun masumiyeti karşısında neden bu kadar vicdansız oluyorsunuz...

Bir çocuğun kalbini okudum. O çocuk kalbinin dünyadaki birçok yetişkin zihniyetinden daha zeki, daha akıllı, daha vicdanlı olduğunu gördüm. Tertemiz kalbe sahip Yeffune'nin, babasının da olmasını dilerdim. Ancak ne vicdanlı oldu ne de geleceğine örnek bir baba oldu, Yeffune'nin babası. Nerde görülmüş kimsesizlere iyilik edilemeyeceği, yardım eli uzatılmayacağı, yardım edene de ceza verileceği.  Bu ancak ve ancak, kalbinin çok kirlendiğinin ve köreldiğinin göstergesidir.

Dedim ya çocuk kalbi. O kalp hep güzellikleri hep iyilikleri düşünür. Kendisine yapılan her şiddete karşı bile hiç kötülük barındırmaz, o incecik ve saf yüreğinde.

Yeffune, çok masum. Zengin olan babası Nasıra, halkına zulmettiği gibi, kendisine de şiddet uygular ve iki çocuğu arasında ayrımcılık yapardı. Çünkü Yeffune'nin kalbinde, çok tanrılığın olduğu bir dönemde tek Tanrı geçiyordu. Bu kasbaya Hızır ile Musa (a.s)'ın gelmesiyle tüm sırlar döküldü.

Çocuk psikolojisi üzerine konuyu pekiştirmesi ile çocukların masum kalplerini kazanmalarını, korumalarını, hayallerini yaşamalarını kolaylaştırmak gerektiğine önem vererek; farkına vardırıyor yalın bir dille ve sürükleyici olan İnsanlık (Musa) kitabı. Okunabilir ve büyük ders çıkarılabilir.

Bir alıntı;

"Biliyor musun Yeffune? Ben baba olduğumda hiçbir yere gitmeyeceğim."
"Ben de baba olduğumda iyi bir baba olacağım. Çocuklarımın başlarını çok seveceğim."

Editör: Ümmügülsüm Hasyıldırım 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi