KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 21-05-2023 16:11

Bir Kitap: Hayata Bir de Bu Pencereden Bak / Selma Şahin Kılıçaslan - Ali İhsan Kılıçaslan

Yazan: Dilek Altundağ -BİR KİTAP: HAYATA BİR DE BU PENCEREDEN BAK / SELMA ŞAHİN KILIÇASLAN / ALİ İHSAN KILIÇASLAN

Bir Kitap: Hayata Bir de Bu Pencereden Bak / Selma Şahin Kılıçaslan - Ali İhsan Kılıçaslan

BİR KİTAP: HAYATA BİR DE BU PENCEREDEN BAK / SELMA ŞAHİN KILIÇASLAN / ALİ İHSAN KILIÇASLAN 

"Hayata Bir de Bu Pencereden Bak"
deneme kitabı 3. baskısıyla Nisan 2023'te Serencam etiketi ile okulların beğenisine sunuldu. 

On dört denemeden oluşan bu kitabı okurken bazen "Evet, aynen, öyle," diyerek yazarına hak veriyorsunuz. Bazen "Hiç böyle düşünmemiştim,” diyerek kainatı bir sofra gibi önümüze seren cümlelerin büyüsüne kapılıyorsunuz.
"Gerçekten de çok şey vardır artı gözükür. Ama içinde kocaman eksiler saklı, bazen de eksi işe yaramaz boş deriz, içinden yıldızlar kadar artılar, doğrular, hayırlar çıkar." (s.9)

Denemelerdeki rahatlatıcı ve keyifli bulduğum cümlelerden biri de
"Keşkelerle başlayan binlerce  pişmanlığımız vardır. Hatalarla, günahlarla doldurduğumuz kısacık ömrümüzün her geçen anı bizi üzer. Korkarız onca şeyle yüzleşmekten. Keşke zamanı durdurabilsek, keşke hep genç kalsak, keşke sevdiklerimiz ölmese, keşke hasta olmasak, keşke fakirlik acı sıkıntı olmasa…” (s.17)
“Dünyada mutlu olmak için bir sebep olduysa peşi sıra acılarımız, özlemlerimiz, hatalarımız, kaybettiklerimiz, başarısızlıklarımız gelir soğuk bir ifade bırakır suratımıza.”(s.18)

Yazar, uzun zamandır bakmışım ama görememişim diyeceğimiz şu satırlarla da buluşturuyor okuyucusunu:
“Ruh güzelliğine sahip olan kişi aklından ve vicdanından her türlü fenalığı uzaklaştırır. Kıskançlık, bencillik, kibir, kötülük gibi çirkin hasletleri asla ruhunda yaşatmaz ve hayatında bunlara yer vermez.” (s.29)

Montaigne'nin büyüsüne kapıldığımız sözüyle devam ediyoruz ruhumuzu doyuran satırlara.  
"Talih insana bütün nimetleri verse onları tadacak bir ruh gerekir, bizi mutlu eden bir şeyin sahibi olmak değil tadına varmaktır."
(s.35)

Denemeleri okurken yazarla birlikte âdeta bir geziye çıkmışız da bize gezerken hayatı anlatıyormuş hissi uyandırmıştır okuruna.

"Masmavi denizler, yemyeşil ormanlar, rengârenk çiçekler, muhteşem desenli kelebekler, birbirinden lezzetli şifa deposu sebze ve meyveler, sayamayacağımız pek çok nimet ve donatılmış bir kainat harikasında yaşıyoruz.” (s.47)

Kitapta yer yer menkıbelere de yer verilmektedir. Ayrıca bilim adamlarının bilimsel çalışmalarını Kuran'ın ışığında yorumlayan satırlara rastlıyoruz. 

"Fenolen'in dediği gibi insan vücudundaki adaleler, kemikler, damar ve sinirler büyük bir sanatkârın elinden çıkmıştır." (s.110)

Yazar, insanları anlattığı kadar hayvanlar alemine de seyahat ettiriyor bizi. Sivrisinekten mavi balinaya arıdan karıncaya kartallardan akrebe kadar kainatın muntazam bir ordu şeklinde yaratılışına şahit oluyoruz.

“Mavi balina yeryüzünde yaşayan en büyük canlıdır. Boyu yaklaşık 35 metre, kilosu ise 200 tonu geçmektedir. Yani 100 filin ağırlığına eşittir. Yetişkin bir filin ağırlığından fazladır, o kadar büyük bir canlıdır ki bir futbol takımı balinanın diline rahatça sığabilir, kalbi yaklaşık bir otomobil boyundadır… Ancak yüce Allah'ın hikmetine bakın ki bu devasa canlı okyanustaki sadece 1 cm'lik planktonlarla beslenmektedir.”(s.133)

"Hayata Bir de Bu Pencereden Bak" deneme kitabı her anlamda geniş bir kültürel birikimin ürünü. Yazar, bu eserinde okurla sohbet edercesine kurduğu nükteli ve sıcak üslûbu, derin edebiyat ve maneviyat bilgisiyle birleştiriyor. Bu sebeple hayata ve maneviyata dair iyi bir deneme okumak isteyenlere samimiyetle öneriyorum.

Editör: Nezihat Keret 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi