KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 20-12-2022 20:19   Güncelleme : 20-12-2022 20:31

Bir Kitap: Gelirken Ekmek Al / Şermin Yaşar

Yazan: Elmas Tunç -BİR KİTAP: GELİRKEN EKMEK AL / ŞERMİN YAŞAR

Bir Kitap: Gelirken Ekmek Al / Şermin Yaşar

BİR KİTAP: GELİRKEN EKMEK AL / ŞERMİN YAŞAR

Yazar Şermin Yaşar'ın sehl-i mümteni üslubuyla donattığı on sekiz öykü yüz doksan dört sayfadan oluşan bu kitabı iştahla ve keyifle okudum. Tadı tuzu yerindeydi. Tabiri caizse mâlum kahve markasının karton bardaklarından en büyüğünü doya doya içsem de tadına doyamadım esasında. 

Öykücülüğü nirvanaya taşımış desem mübalâğa etmiş olmam. Zira bunda yazarın sarih anlatımının, her öyküde şahsına münhasır karakterlerin ismine ve kimliğine uygun kelime seçiminin, lafazan gözlemci anlatıcının  güne gelmiş dedikoducu teyzeler gibi  kendi gözünden köpürterek ve ilgiyi daima canlı tutarak aktarmasının rolü çok büyük. 

Öykünün matematiğini bu denklemler üzerine başarılı bir şekilde kurmuş @serminyasarofficial
Karakterleri uzun tasvirlerle boğmamış. Bilâkis bodoslama girmiş yazar mevzuya. Misal "Sıcacık" öyküsündeki gibi sıcakkanlı girişimci ruhuyla evleri sıcacık yaparken üvey evlâdı Bahri'ye karşı içi buzula dönmüş Halim Bey'ler yok mu? Belki ismi Halim değildir de Ahmet'tir yahut Mehmet. Kumral değildir de esmerdir. Fakat Halim Bey'in özelliklerindedir. Zannımca işte tam da bu yüzden pek fiziki profil çizilmemiş öykü insanlarına. Tanışıklı roller biçilmiş üstlerine cuk diye oturan.

"Olanlar Oldu" öyküsünde Sevilay'a bilenmeyin meselâ. Düğünde taktıklarının çetelesini tutmayan, ödünç beklemeyen yok mudur dersiniz gerçek hayatta. Söylemeyen de utandığından diyemez. O 

"Sevilay yok mu o" Sevilay! Hem beni ters köşe etti hem de tüm hesapçılara rahmet okuttu. Nuran desen "Tövbe de abla!" diye, diye insana istemsizce geri vites yaptırır. 

Abartılı halleri göze batmıyor karakterlerin; cümleleri kulak tırmalamıyor. Alışıyorsunuz şahsına münhasır tuhaflıklarına. Kimi zaman da kuruluyorsunuz "Bize Bi Çay" öyküsündeki Filiz gibi kimselere.

2022'de okuduğum ve en sevdiğim öykü kitabı olduğunu söyleyebilirim "Gelirken Ekmek Al" için. Hatta "Deli Tarla'dan" bile daha güzeldi. 

Gerek kurmacası, gerek sayfa sayısı, gerekse yoğunluğuyla.

En sevdiğim öyküleri seçerken bu kez zorlandım. En fazla dokuz tanesini seçtim ama instagrama sığmayacağı için birkaç tanesini zikredeyim.

"Sıcacık" "Aşk Olsun" "Armağan'ın Hediyesi" "Olanlar Oldu" "Kız Kim". "Bize Bi Çay"

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi