KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 02-07-2023 19:41   Güncelleme : 02-07-2023 20:03

Bir Kitap: Can Dostum / Hüseyin Utku

Yazan: Dilek Özdemir -BİR KİTAP: CAN DOSTUM /HÜSEYİN UTKU

Bir Kitap: Can Dostum / Hüseyin Utku

BİR KİTAP: CAN DOSTUM /HÜSEYİN UTKU

Tarihi-biyografik roman, yaşanmış gerçek olaylarla, gerçek karakterleri iç içe ustalıkla ele alan yazarımız. Yıllar sonra Girit'ki baba evine gelir. Ablası ona ailenin anısı olan çok eski yıllardan kalma bohçayı verir. Büyük dedesinin sözü olan "Bunları torunlarıma bırakıyorum. Kan kardeşimin vasiyetidir. Bizi kim çok arar, sorarsa ona verilsin." Sözüyle bohçanın içinde gümüş tabaka, işlemeli çakı vb. Hatıra eşyalar bulunmakta. Yazarımızın büyük dedesi Ahmetaki, kankardeşi Caferaki'nin yaşam hikayesidir.

Ege'deki her yöreye ait efsanelere yer verilmesi. Kitabı akıcı hale getirmiş yazarımız. Osmanlı padişahı yeniliklere açık değildi. Diğer ülkeler buharlı tren, top, tüfek savaş silahlarında ilerleme kaydetmişti. Hatta padişah diğer ülkelerin. Osmanlı'ya hasta adam demelerini,  bundan dolayı savaş açacağını bile haberi yoktu. Girit'deki Türkler, Ermeniler, Yunanlılar çok iyi anlasirken; birden zulüm, vahşet, kıyımlar başlamıştı. Türkler, kankardeşler ilk aşklarını, malını, mülkünü bıraktırılıp sürgün edilmeleri.

Anadolu'nun gelirleri, bu ülkelerin cebine girmesi; padişahlık, yeniçeriler, isyanlar, yarı insan (Zeus) tanrılar, çeteler, baskınlar, zulümler, sömürgecilik, vahşet, ölümler, ayaklanmalar, Girit'e ait hikayeler, efeler, şeriat, Meşrutiyet, büyük yangınlar, 31 Mart, Seferberlik  İlanı, Balkan Savaşları, Truva Savaşı, 1. Dünya Savaşı, Cihan Harbi. Tarihi-biyografik romanı olmasına rağmen, Osmanlı'nın kültürel yaşamı, aşkları, çektiği sıkıntıları. Acılar, hastalıklar, ölümler, savaşları. Bazen keyif alarak bazen de üzülerek soluksuz okuyacağınız. Bir başucu kitabı.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi