KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 23-06-2022 21:44   Güncelleme : 17-08-2022 00:41

Bir Kitap: Anadolu Kokulu kadınlar

Yazan: Hamiyet Su Kopartan - BİR KİTAP: ANADOLU KOKULU KADINLAR / DİLEK TUNA MEMİŞOĞLU

Bir Kitap: Anadolu Kokulu kadınlar

BİR KİTAP: ANADOLU KOKULU KADINLAR / DİLEK TUNA MEMİŞOĞLU 

Facebook Truva Kitap Kulübü Haziran ayı eş zamanlı kitap okuma etkinliğine Nalan Engin hanımın davetiyle Seyfettin Gültekin beyle Dilek Tuna hanımın çok merak ettiğimiz "Anadolu Kokulu Kadınlar"adlı kitabını okumaya karar verdik. 

Kitap kapağında, kalınca bir kitabı okuyup bitiren ve bir hazine sandığı saklar gibi üst üste tuttuğu iki eliyle sanki hayatta çâresiz kalan bir kadın duruşu fotoğrafı ile resmedilmiş. 

Kitap, Truva Yayınları'ndan çıkmış. On altı hikayeden oluşan kitap, 117 sayfa. Kitapta bahsedilen kadınlar, hepimizin yakından tanıdığı "Anadolu Kokulu Kadınlar". Hikayeleri okurken bizzat ben yaşamasam da etrafımda olan, tanıdık bildik kadınlar. Bu anlamda, kitabı okuyan herkesin kendinden veya yakından bir parça bulacağına eminim. 

İlk hikaye "Madenci". Kocası maden işçisi olan bir kadının madenden güzel haber beklemesiyle başlıyor. Layt motif dediğimiz geri dönüşlerle anlık bir hikaye anlatmış yazar. Bu arada Zonguldak, Soma ve birçok maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden şehitlerimize (görevi başında oldukları için umulur ki şehit olmuşlardır) Allah'tan rahmet, geride kalan yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar dilerim. 

Yazar, kitaptaki hemen hemen tüm hikayelerini Çehov tarzı dediğimiz durum hikayesi olarak anlatmış. Yazar, birçok hikayesinde kesin bir sonuca bağlamamış; okurların yorumuna, hayal gücüne ve bence gönlüne bırakmış. 

"Otobüste" hikayesini beklediğimiz gibi değil, çok farklı tamamlamış. Bu hikayeden alınacak hisse şu: Yazarın başında da dediği gibi "Hiçbir şey göründüğü gibi değildir."

"Anadolu Kokulu Kadınlar" bir çırpıda okunacak yalın, sade ve akıcı diliyle etkileyici bir kitap. 

Adıma imzalı gönderdiği kitabı için Dilek Tuna Hanıma teşekkür eder, kaleminin devamını dilerim. Anadolu Kokulu Kadınlar, birçok yerde poz verdi. Bir de Nevşehir Kalesi pozu yakışır diye düşündüm. Kitabın yolu açık olsun. 

 

Truva Edebiyat Dergisi

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi