KİTAP ANALİZİ
Giriş Tarihi : 25-12-2023 17:19   Güncelleme : 25-12-2023 17:37

Bir Kitap: Alp Börü - Öç / Bekir Sevik 

Yazan: İsmail Cuci -BİR KİTAP: ALP BÖRÜ -ÖÇ / BEKİR SEVİK

Bir Kitap: Alp Börü - Öç / Bekir Sevik 

BİR KİTAP: ALP BÖRÜ -ÖÇ / BEKİR SEVİK

Ötükent'teki Tanrı Dağlarının eteklerinde adı Leylek olan küçük bir oba vardı. Obanın budunu (halk) Akman Bey’in otağının (ev) önünde toplanmış üçüncü çocuğunu bekleyişindeydiler. Ve batur (yiğit) olan Akman Bey’in yeni balası (bebek) erkek olarak çileli dünyaya merhaba dedi. İrşi (peri) gibi iki abası (abla) vardı. Uğruna alkışlar (dua) ederek toy yapıldı. Yörenin bilinen ve saygı duyulan Toros Kam (ulu kişi) balaya Tulpar ismini verdi.

Obada toy devam ederken hainler, pusuya yatmışlardı. Hulagu denilen haydut, yol kesici, uğrular planlar yaparak Leylek obasına saldırırlar. Obayı yerle bir ederek taş üstünde taş bırakmadılar. Ağır yara alan Günçiçek balasını güç bela uğurların gözlerinden sakındırarak dağlara sığınır. Beyi ve iki kızından biri öldürürlür. Biri kaçırılır.

Ötüken'in kışı sertti. Ana börü yavruları için av peşinde iken bir tunga (kaplan) yavrularını yiyordu. Ancak birini kurtarır. Yavrularının acısına dayanamayan anne börünün yüreği yangın yeridir. Bir mağaraya sığınır. Yaralı Günçiçek de o mağaraya sığındı. Ağır yarasına dayanaman Günçiçek'in ruhu acuna veda etti. Anne börü Tulpar'a da annelik ederek sahiplendi.

Yıllar sonra  Tulpar'ın yolu Toros Kam ile kesişir. Göktuğ ile tanışır. Atası ona anlatılır.  Ve öç alma yeminleri ile acuna nam sallar. Abasını bulmak ve oğuşunu (aile) katleden albız (şeytan) olan Hulagu bulma arayışına girer.. Ona yoldaşlık eden karındaşları sonuna kadar onu yalnız bırakmazlar.

Yoluna çıkan dikenlerin arasından kurtarılan Oray Yüzbaşı Tulpar'la uğrulara karşı ceng ederken kendini feda eder. Uçmağa gitmeden Tulpar'a, Oğuz Kağan'a ulaştırmak üzere bir betik verir.

Tulpar öcünü alacak mı? Abasına kavuşacak mı?
Tulpar'a verilen mektupta neler yazılıyor? Oğuz Kağan'a verebilecek mi?

Her betimlemesi bir flim sahnesi gibi gözler önünde canlandırma yeteneğine sahip bir eser.  Akıcı üslûbu ile anlatımı çok kolay. Kelime hazinesi zengin bir kitap.

"Türk,Türk'e köle olmaz. "
"Türkler birlik olup dik durmadığı sürece soyhaların soyu tükenmeyecek. "
"Bir Türk'ün gücünü görmek için görüntüsüne değil yüreğine bakmak gerek."

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi