SÖYLEŞİ
Giriş Tarihi : 29-11-2023 18:49

Onlar Bizim Çocuklarımız / Suna Öncü

Yazan: Suna Öncü -ONLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ

Onlar Bizim Çocuklarımız / Suna Öncü

ONLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ

Her zaman içimi burkan bir olaydır, sokak çocukları mevzusu…

Yıllar önce bir televizyon programı izlemiştim. Bu programda, sokakta kalan bir çoçuk arabesk şarkı söylemişti. Hala kulaklarımdadır sesi. Evdeki baba dayağından kaçmıştı. Dokuz kardeştiler ve babası, onu sürekli işe gönderiyordu. Eve yeterince para getirmezse, dayak atıyordu. Ve sonrasında bu çocuk, yirmi yaşına varamadan vefat etmiş.

Keşke herkes anne ve baba olmasaymış…

Kimi evdeki şiddetten, kimi  üvey anne veya babadan kaçıyor…

Bir şekilde, dağılmış ailerin çocukları bunlar. Burada, boşanmış anne ve babaya çok iş düşüyor aslında. Çocuklarınızı büyütmeden ve hayata kazandırmadan yeniden evlenmeyin.

Eve gelen üvey baba veya üvey anneye çok nadiren uyum sağlayabiliyor çocuklar.

Bu üvey anne ve babalar çok iyi insanlar olsalar da, anne veya babasının yerine hiç kimseyi koyamıyor insan, koysa da kabullenemiyor.

Çoğu zaman bu yüzden çıkmıyor anlaşmazlıklar, huzursuzluklar…

Üvey anne veya baba, bir zaman sonra çocuğu kabul etmiyor ve çocuğa, baskı, şiddet uygulayarak evden gitmesini sağlıyor..

Mutlu veya mesut yaşayan hiç bir çocuk, durduk yere evinden ayrılıp sokağa düşmez. 

Şu an, sokaklarda yaşayan çocuklar var. Bu soğuklarda, nerede, nasıl kalıyorlar anlamış değilim. Kimisi boş inşaatlarda, kimisi terminallerde gizli saklı kalmaya çalışıyorlar sanırım. 

İzlediğim yabancı bir televizyon programında da; karton kağıtları birbirine yapıştırıp üzerine naylon geçiren ve sonra da, sokakta yaşadığından ve soğuktan korunmak amacıyla bunun içine girerek geceyi geçirmeye çalışan adamı; sırf sigara için, bıçakla yaralandığını söylemişti.

Sokaklar, her türlü tehlikeye açık yerler gerçekten de…

Sokaklarda yaşayan çocuklarda madde alışkanlığı da olabiliyor…

Dolayısıyla, sağlıklı bir yaşam seçenekleri olmadığı için, sokak çocuklarının çoğu, genç yaşta hayatlarını kaybetmektedir. 

Devletimiz keşke bu konuda özel bir çalışma başlatıp tüm sokak çocuklarını rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ettirerek hem hayatlarını kurtarsa hem de topluma geri kazandırsa keşke.

Ayrıca sokakta kalan bu çocuklar, en çok da sevgiye aç durumdalar. Özel eğitimli sevgi annesi ve babalarıyla, onlar neler başarmaz ki…

Eğitim ve tedaviyle, bu çocukların topluma kazandırılabileceği inancındayım.

Eminim, her şeyi  sevgi ve ilgi başarabilir.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi