BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 11-01-2024 15:28

Necati Cumalı / Hasan Hüseyin Akyol

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol -NECATİ CUMALI

Necati Cumalı / Hasan Hüseyin Akyol

NECATİ CUMALI

13 Ocak 1921 tarihinde, Yunanistan sınırları içinde bulunan Cuma kasabasında doğdu. Ailesi 1923 yılında, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Kapsamında İzmir Urla’ya yerleşti. Ortaöğrenimini İzmir Atatürk Lisesinde bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girerek oradan mezun oldu.

Şiir, roman, öykü, oyun, deneme ve günce olmak üzere birçok yazınsal türde eserler veren Necati Cumalı’nın ilk şiiri 1939 yılında, Urla Halkevi Dergisinde yayınlandı. Orhan Veli, Oktay Rifat, Cahit Sıtkı Tarancı ve Nurullah Ataç gibi önemli şair ve yazarlarla tanıştı ve onların etkisiyle şiirine yön verdi. 1945 yılından itibaren şiirleri Varlık, Ülkü ve Ankara gibi dergilerde sürekli yayınlandı. Cahit Sıtkı Tarancı ile  Ankara’da aynı evde bir süre birlikte kaldı.

1949 yılında sahnelenen "Boş Beşik" adlı oyunu ile dikkatleri üzerinde topladı. Eserlerinde, Ege Bölgesindeki kasaba ve kırsal kesim insanlarının ilişkilerini ve sorunlarını işledi. Yalın, duru herkesin anlayabileceği bir dil kullandı. Şiirlerinde sevgi, özlem, sevinç gibi konuların yanısıra çağın toplumsal sorunlarını da işledi. Şiirlerinde ölçüye ve uyağa çok önem vermedi.

1960 yılında yazdığı; "Susuz Yaz" adlı öyküsünün Metin Erksan tarafından filmi çekildi. Film, 1964 yılında 14.Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü aldı. Yeşilçam klasikleri içinde yer alan Dila Hanım filminin senaryosu da Necati Cumalı’nın öyküsünden uyarlanmıştır.

Necati  Cumalı şiir ve roman dalında birçok ödül almıştır.

Aldığı ödüller:
1957’de, Değişik Gözle adlı eseri ile Sait Faik Hikaye Armağanı
1964 Berlin Film Festivali altın ayı ödülü,
1970’te Makedonya 1900’le 1970 yılınıda, ikinci kez Sait Faik Hikaye ödülü,
1969’da Yağmulu Deniz ile TDK şiir ödülü,
1984’te Tufandan Önce eseriyle Yeditepe şiir ödülü,
Viran Dağlar adlı romanı ile, 1995’te Orhan Kemal roman ödülü, Yunus Nadi Roman ödülü, Türk Tiyatrosuna katkılarından dolayı 2000 yılında Tiyatro Yazarları Birliği onur ödülü, PEN Yazarlar Derneği büyük ödülü.

10 Ocak 2001 tarihinde İstanbul’da vefat eden şair ve yazarımızı, bu dünyadan ayrılışının 23. Yılında rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

 

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi