BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 28-12-2023 21:48

Mehmet Akif Ersoy / Hasan Hüseyin Akyol

Yazan: Hasan Hüseyin Akyol - MEHMET AKİF ERSOY

Mehmet Akif Ersoy / Hasan Hüseyin Akyol

MEHMET AKİF ERSOY

20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da doğan, İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, rüştiyeyi (ortaokul) bitirdikten sonra, Mekteb-i Mülkiye’ye (siyasal bilgiler fakültesi) girdi. Babasının ölümü üzerine, bu okulu bitirmeyerek Baytar Mekteb-i Aliye  (Veterinerlik Fakültesi) girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi. Ziraat Bakanlığı’nda bir süre çalıştıktan sonra, 1913 yılında görevinden istifa etti. Değişik okullarda öğretmenlik yaptı. 1920’de Burdur Milletvekili seçildi.

1921 yılında açılan milli marş yarışmasına, para ödülü almamak koşuluyla katıldı. Türk ordusuna ithaf ettiği; “İstiklal Marşı” şiiriyle birinci oldu. Bu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edildi. Mehmet Akif Ersoy, ödülü Hilal-i Ahmer’e (Kızılay) bağışladı.

Her gün coşkuyla, göğsümüz kabararak söylediğimiz, bağımsızlığımızın simgelerinden biri olan İstiklal Marşı’mızın bestecisi Osman Zeki Üngör’dür.

Şiirlerinde, dini ögeler ve milli duygular belirgin olan Mehmet Akif Ersoy, yayınlamış olduğu yedi şiir kitabını; “Safahat” adı altında toplayarak tek kitap halinde yayınlamıştır.

“Cenk Marşı” adlı şiiri Rahmetli Ahmet Kaya tarafından bestelenerek, güçlü ve özgün sesiyle seslendirilmiştir.

27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat eden Mehmet Akif Ersoy’u, aramızdan ayrılışının 87. yılında rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi