DENEME
Giriş Tarihi : 19-06-2023 21:32

Lüks Sessizlik / Ender Arslan

Yazan: Ender Arslan -LÜKS SESSİZLİK

Lüks Sessizlik / Ender Arslan

LÜKS SESSİZLİK

Öyle insanlar biliyorum ki sükûnet ve huzur dolu bir yaşamı kentlerde kaybetmişler. Bu yüzden olabildiğince gürültüden uzak yerlere göç etmişler. Yine de rahata kavuşamayanlar olduğunu duydum; onlar başka çareler arıyorlarmış.

İnternette bazen denk geliyor, okuyorum. Yüksek bedeller ödenen tatil beldelerindeki son trend; sessizlikmiş.

Dünyaca ünlü su altı otellerine ait reklamlar geliyor kimi zaman önümüze; Bahamalar, Florida, Dubai, Maldivler vesaire. Hepsi de lüks bir hizmet paketinin ilk sırasında sunuyormuş bu seçkin özelliği.

Modern çağda bu kadar değerli hale geldiyse bu mesele, durup düşünmek gerekiyor biraz. Yaklaşık olarak seksen beş milyon insan yaşıyor bu ülkede. Ülkenin yüz ölçümü de yaklaşık sekiz yüz on beş bin metrekare olduğuna göre kalabalık bir tablo çıkıyor karşımıza. 

Biliyoruz ki büyük yerleşim alanları, dikey mimarinin nimetlerinden yararlandırıyor insanları ve nüfusun nerdeyse üçte birini üç büyük şehirde topluyor. Böylece, kafa dinleyecek birçok alan kalıyormuş geriye. Eğer imkânınız varsa oralara yerleşip erinç elde etmek için bir fırsatınız da var gibi görünüyor. Bu alanlardan birine yerleşilirse, kentli olmanın sunduğu; sağlık, ulaşım kolaylığı gibi olanaklara yeni yaşamınızda eskisi kadar kolay erişilemeyebilir. Durumu artısıyla eksisiyle değerlendirmek önemli. Elbette ki en önemli ölçütlerin başında, “Ne istediğinizi bilmek” ve “Emin olmak” geliyor.

Eğer ekonomik sorunlarımız çözülebilse, özellikle büyük illerdeki insanların önemli bir kısmı, belki de tersine göç edebilirler. İstatistikler son iki yılda sadece İstanbul’da dört bin civarında başvuru olduğunu söylüyor. Hane başına ortalama dört kişiden on altı bin kişi eder. Bu rakam on altı milyon nüfuslu metropol özelinde binde bir orana denk gelse de bunu bir başlangıç olarak kabul edersek geometrik biçimde büyüyebileceği ihtimalini de göz önünde tutmalıyız. 

Ortaya çıkan bu tabloya bakınca; gidemeyenlerin suskunluğu, yüksek pahalara sunulan lüks sessizliğin karşısında, epeyce yüksek bir bedele ulaşarak başka bir anlam kazanmış gibi görünüyor. Sükûnet ve huzur bugün pahalı olsa da ruh sağlığımız için olmazsa olmazımız haline gelmiş gibi görünüyor.

Truva Edebiyat Dergisi Truva Edebiyat Dergisi